Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upplevelsebranschen spelar en viktig roll för det lokala näringslivet. Den skapar jobb och uppmärksammar andra besöksmål på orten. En festival som exempelvis Way Out West enar inte bara människor, långsiktigt bidrar den också ekonomiskt till Göteborgs stad, skriver debattören. Bild: ADAM IHSE / TT
Upplevelsebranschen spelar en viktig roll för det lokala näringslivet. Den skapar jobb och uppmärksammar andra besöksmål på orten. En festival som exempelvis Way Out West enar inte bara människor, långsiktigt bidrar den också ekonomiskt till Göteborgs stad, skriver debattören. Bild: ADAM IHSE / TT

Ersätt biljetter för inställda konserter med presentkort

Den kris som världen går igenom till följd av covid-19 påverkar vår ekonomi, drabbar våra företag och begränsar människors vardag. Upplevelseindustrin är inget undantag. Ett sätt att försöka hålla företagen vid liv är att ge dem möjlighet att istället för återbetalning av biljetter ge ut presentkort, skriver Ola Johansson, Centerpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Arrangörer inom kultur, idrott och nöje upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan upphört. De insatser som Centerpartiet genomfört tillsammans med regeringen och Liberalerna för att rädda svenska företag och stabilisera vår ekonomi är historiska i sin omfattning, men många tjänsteföretag inom upplevelsebranschen har trots detta fortsatt stora och akuta svårigheter.

För att minska smittspridningen tvingas arrangörer skjuta på-, eller ställa in evenemang. Den som köpt en biljett har enligt lag rätt att få pengar tillbaka. Arrangörer som gjort stora investeringar riskerar att förlora både den och intäkter man fått från bokningar och biljettförsäljning. En hel bransch riskerar att gå under om regeringen inte väljer att agera.

Ersätta biljett med presentkort

Centerpartiet vill därför att det klargörs att covid-19 kan utgöra grund för force majeure eller hinder utanför arrangörens kontroll. Vi vill också att de ska kunna ersätta den som bokat eller köpt en biljett med ett presentkort eller liknande istället för återbetalning. Det finns ett nationellt och lokalt intresse av att arrangörer finns kvar den dagen krisen har lagt sig och vi återigen kan börja gå på konserter eller uppleva idrott live. Utan dessa företag dör en stor del av nöjes- och upplevelsemöjligheterna i Sverige.

Ett presentkort eller garanterad plats på nästa års föreställning kan kännas som en klen tröst för den som länge sett fram emot ett evenemang. Men alternativet kan vara ännu sämre. Finns arrangören inte kvar riskerar alla som köpt en biljett att bli utan både pengar och värdebevis. Om arrangörer istället kan ersätta gästen på annat sätt innebär det bättre förutsättningar att faktiskt få uppleva det man betalat för, samt att i framtiden kunna boka nya upplevelser med samma anordnare.

Skapar jobb

Upplevelsebranschen spelar en viktig roll för det lokala näringslivet. Den skapar jobb och uppmärksammar andra besöksmål på orten. En festival som exempelvis Way Out West enar inte bara människor, långsiktigt bidrar den också ekonomiskt till Göteborgs stad. Här och i många andra orter är det lokala näringslivet under sommaren helt beroende av liknande kulturevenemang, stora och små.

Som beslutsfattare är det viktigt att vi fattar beslut som är effektiva och gynnar oss alla i ett längre perspektiv. Vi måste se till att svenska företag överlever den här krisen och kan fortsätta skapa arbetstillfällen, produkter och tjänster. Att underlätta för arrangörer att åberopa force majeure och ersätta konsumenten med ett värdebevis istället för återbetalning gynnar Sverige i längden.

Ola Johansson (C), riksdagsledamot