Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Ullenhag (L)

 Bild: Kent Eng
Erik Ullenhag (L) Bild: Kent Eng

Erik Ullenhag är ett självklart val för Liberalerna

Med Erik Ullenhag som partiledare kommer Liberalerna att vara en viktig kraft för att göra Sverige snällare. Därför är han den som är bäst lämpad att leda partiet framåt, skriver Henrik Edin (L) med flera.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När alldeles för många människor i samhället saknar framtidstro och när politiken inte klarar av att skapa frihet för dem som behöver den mest krävs ett socialliberalt parti som gör Sverige snällare. Därför bör Erik Ullenhag väljas till nästa partiledare för Liberalerna. Han är en trygg socialliberal röst i ett stormigt politiskt landskap, och han presenterar nödvändiga reformförslag för partiets framtida organisation.

Liberalerna är i ett allvarligt läge. Opinionsundersökningarna visar att om det vore val i dag skulle partiet falla ur riksdagen. Men den 28 juni väljer Liberalerna en ny partiledare. Det är ett utmärkt tillfälle att sätta ny kurs för partiet och ta fram ny politik som är relevant och viktig för Sverige. Valet av partiledare måste grundas i en gedigen analys av Liberalernas nuvarande situation. Det finns inga enkla lösningar och det finns ingen Messias som kan segla in och rädda partiet. Liberalerna behöver ett rejält omtag, och det gäller hela organisationen.

Gedigen erfarenhet

Ullenhag har en gedigen erfarenhet i Liberalerna. Han har varit både ordförande för ungdomsförbundet, statsråd i regeringen Reinfeldt och gruppledare i riksdagen. Hans erfarenheter har varken lett till en förstelnad eller konservativ syn på politiken. Tvärtom är han den kandidat som har presenterat de mest intresseväckande förslagen. Både hans politiska vision och hans vilja att utveckla den politiska organisationen präglas av nytänkande. Om man letar efter ett rejält omtag för Liberalerna borde partiledarvalet vara enkelt.

Genom att aktivt förankra politiken både i partiet och i civilsamhället kan Liberalerna bli ett mer relevant alternativ för väljarna

Politiskt är Ullenhag en stabil röst för den socialliberala ideologin. Det finns inga tveksamheter i utspelen. Den ideologiska kompassen pekar i rätt riktning. Ullenhag vill att Liberalerna ska verka för att göra Sverige snällare, och i en samhällsdebatt som präglas av medvetna missförstånd och ständigt återkommande hatstormar är det en både efterlängtad och önskvärd vision. Han vill att partiet ska sluta med kortsiktiga utspel och istället agera för att vara trovärdiga på lång sikt; Liberalerna ska vara en trygg hamn för liberala väljare.

Värnar den enskilda medlemmen

Organisatoriskt föreslår Ullenhag nya arbetssätt för partiet. Genom att aktivt förankra politiken både i partiet och i civilsamhället kan Liberalerna bli ett mer relevant alternativ för väljarna. Att bredda kretsen som har inflytande över politiken är ett ambitiöst projekt men sannolikt nödvändigt om man på riktigt vill skapa ett starkt förtroende för partiet och verka för ett alltmer liberalt och tolerant samhälle. Vidare behövs ett ledarskap där man värnar den enskilda medlemmens engagemang, för det är kärnan i varje politiskt parti. Detta är vad Ullenhag erbjuder Liberalerna.

Trots partiets låga opinionssiffror är partiledarvalet i Liberalerna inte en liten fråga. Med ett nytt inkluderande ledarskap och en tydlig socialliberal linje kommer partiets politik att kunna omforma hela det svenska politiska landskapet. Med Ullenhag som partiledare kommer Liberalerna att vara en viktig kraft för att göra Sverige snällare. Därför är han den som är bäst lämpad att leda partiet framåt.

Henrik Edin

tidigare riksdagsledamot, Liberalerna Göteborg

Hanna Linnea Wettermark

ordförande SDN Örgryte-Härlanda, Liberalerna Göteborg

Jens Adamik

ordförande SDN Norra Hisingen, Liberalerna Göteborg

Simona Mohamsson

1:e vice ordförande SDN Lundby, Liberalerna Göteborg

Mattias Gerdås

ersättare SDN Angered, Liberalerna Göteborg

Peter-Lintin Wold

ledamot Trafiknämnden, Liberalerna Göteborg

Carina Liljesand

ordförande beredningen för Mänskliga rättigheter, Liberalerna Göteborg

Kjell Björkqvist

ordförande Framtiden, Liberalerna Göteborg

Läs även tidigare debattartikel om Liberalernas val av partiledare: Liberalerna och Sverige behöver Nyamko Sabuni