Alternativet är att det införs en form av ofrivillig censur där endast vissa grupper har tillgång till vissa fakta vilket torde späda på den redan problematiska situationen då man kastar ordet ”fake news” på de fakta man inte gillar, skriver debattören.
Alternativet är att det införs en form av ofrivillig censur där endast vissa grupper har tillgång till vissa fakta vilket torde späda på den redan problematiska situationen då man kastar ordet ”fake news” på de fakta man inte gillar, skriver debattören. Bild: Anders Ylander/Göteborgs-Posten

Erik Nord gör helt rätt i att medverka i SD:s tv-kanal

Erik Nord har fått stark kritik för att han medverkat i Sverigedemokraternas tv-kanal. Detta har även drabbat mig själv när jag i egenskap av expert på kärnteknik tackat ja till att medverka i tydligt partiska alternativmedier. Men kunskapsöverföring ska inte ha sådana gränser. Det är odemokratiskt att bara vissa grupper har tillgång till fakta och andra får förlita sig på rykten, skriver Christer Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers.

ANNONS
|

Det är lätt att hävda att man som företrädare för vetenskapen är oberoende i sina vetenskapliga kommentarer. Det finns dock en tydlig tendens i samhället att beroende på inställning i en sakfråga så bjuder man in representanter från vetenskapssamhället som i någon mening företräder en snarlik syn. Detta är helt kontraproduktivt om än trevligt, mysigt och enkelt.

Den andra sidan av myntet är att man som representant för en specialistkunskap ibland utsätts för kritik för framträdanden i tydligt partiska medier. Detta är också djupt olyckligt då kunskapsöverföring inte bör ha dylika gränser. Det faktum att det finns media med olika inriktning är en del av den demokratiska processen men detta gör det ännu mer viktigt att man som företrädare för oberoende fakta ställer upp i (nästan) alla sammanhang.

ANNONS

Ofrivillig censur

Alternativet är att det införs en form av ofrivillig censur där endast vissa grupper har tillgång till vissa fakta vilket torde späda på den redan problematiska situationen då man kastar ordet ”fake news” på de fakta man inte gillar. Spridning av verkliga fakta stärks snarare av att man säger samma sak i flera olika kanaler. Detta belystes tydligt i en artikel i GP den 30:e april i år med polischefen Erik Nord där hans medverkan i SDs TV-kanal hade ifrågasatts. Jag själv har liknande erfarenheter. Under den senaste tiden var medverkan i TV4:s nyhetsmorgon inte så kontroversiellt medan mitt deltagande i en intervju i Samhällsnytt på morgonen och sedan medverkan i en energidiskussion med Denterpartiet på kvällen fick röster att höjas i förvåning och mer otrevliga känsloyttringar.

I direkta sakfrågor har jag vid ett flertal tillfällen medverkat i mediala sammanhang och ibland med hela det politiska spektrumet samlat. Jag har då föreslagit att det vore mycket lärorikt för alla parter om de som företräder en kärnkraftskritisk syn kommer på besök till min avdelning eller bjuder in mig till diskussioner. Det finns då en möjlighet till ömsesidig förståelse och utbyte av kunskaper och bevekelsegrunder.

Större medvetenhet

Kanske går det inte att komma överens men då har i alla fall fakta delats och en större medvetenhet kanske nåtts. När jag har föreslagit detta har det i den absoluta majoriteten av fallen ignorerats. Tyvärr verkar tendensen för den här typen av utbyte av fakta i allmänhet gå åt precis det motsatta hållet. Om arrangören till ett samtal eller en debatt till exempel är kritisk till kärnteknik bjuder man ofta in en energisystemforskare med en generell kunskap på området medan forskare med den faktiska kärnteknikkunskapen huvudsakligen bjuds in av kärnkraftspositiva arrangörer.

ANNONS

Med detta sagt vill jag ta upp ett gott exempel där det inte blev så här. Nyligen blev jag inbjuden till ett offentligt samtal om energipolitik med Centerns energitalesperson, Rickard Nordin. Han företräder alltså ett parti som inte är positiva till kärnkraft. Det var en trevlig upplevelse och jag tror att alla närvarande, mig och Rickard inkluderade, gick därifrån lite mer kunniga än vi kom dit. Jag tror inte att det kommer leda till att Centerns politik ändras på det här området, men det var inte heller målet. Är man överens om fakta är det helt i sin ordning att sedan dra olika slutsatser av den beroende på andra bevekelsegrunder.

Om vi vägrar att ställa upp i vissa kanaler minskar vi inte bara spridningen av kunskap utan vi medverkar även till ett odemokratiskt samhälle där det finns stor risk att rykten till slut blir den enda information som vissa får del av

När det handlar om att sprida eller utbyta fakta tror jag det är viktigt att inte backa på att ställa upp i sammanhang bara för att arrangören inte delar ens personliga värdegrund. Det är självklart förutsatt att våra framträdanden som företrädare för vetenskapen hanteras korrekt och på ett sakligt sätt. Om vi vägrar att ställa upp i vissa kanaler minskar vi inte bara spridningen av kunskap utan vi medverkar även till ett odemokratiskt samhälle där det finns stor risk att rykten till slut blir den enda information som vissa får del av. I värsta fall kan man få en pseudodiskussion om att vissa blir marginaliserade och att det är synd om dem eftersom de ignoreras av etablissemanget. Detta är enligt min åsikt helt kontraproduktivt i en demokrati.

ANNONS

Christer Ekberg, professor kärnkemi vid Chalmers tekniska högskola och innehavare av Stenas Professur i Industriell materialåtervinning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS