Vanligtvis har de flesta studenter sommarjobb ordnat. Den här sommaren blev många av de planerade jobben antingen avbokade eller försvann i den ekonomiska kris som vi befinner oss i nu.
Vanligtvis har de flesta studenter sommarjobb ordnat. Den här sommaren blev många av de planerade jobben antingen avbokade eller försvann i den ekonomiska kris som vi befinner oss i nu. Bild: Jessica Gow/TT

Erbjud studenter extra CSN-lån i juni och juli

Vanligtvis vid den här tiden på året har studenterna fixat sommarjobb men sedan coronapandemin lamslog näringsliv har mångas jobb gått upp i rök. För att trygga deras ekonomiska situation bör de få extra CSN-utbetalningar i sommar, skriver Maria Nilsson, riksdagsledamot Göteborg (L)

ANNONS

I dagarna skrivs vårterminens allra sista tentor runt om på Sveriges lärosäten. Trots att lärosätena har gjort stora omställningar och studenterna stora uppoffringarna har studenternas situation oftast befunnit sig i radioskugga. Det gäller inte minst deras ekonomiska situation inför det stundande sommarlovet. För att öka den ekonomiska tryggheten i denna extrema situation bör Sveriges studenter få möjlighet till extra studiemedelsutbetalningar i juni och juli. Den delen som utgörs av lån. Dessa lån bör också ligga utanför de studiemedelsberättigande veckorna och erbjudas till alla som tagit emot studiemedel under vårterminen.

Försvann i den ekonomiska krisen

Vanligtvis har de flesta studenter sommarjobb ordnat. Den här sommaren blev många av de planerade jobben antingen avbokade eller försvann i den ekonomiska kris som vi befinner oss i nu.

ANNONS

Liberalerna har tillsammans med Centerpartiet och regeringen genomfört flera reformer för att öka studenters trygghet. Till exempel har den övre gränsen för fribelopp bort. Vi har även utökat antalet platser på sommarkurserna med 6000. Det är en bra insats för dem som planerar att läsa en sommarkurs och uppfattar det som berikande för utbildningen. Sommarkurserna är studiemedelsberättigande men den innebär också att studenter behöver ta av studiemedelsberättigade veckor för att i värsta fall läsa en sommarkurs som inte upplevs som relevant enbart för att komma åt studiemedlen.

Få studenter är berättigade till a-kassa och ingår inte i gruppen som kan få ersättning via kortidspermitteringar. Sveriges förenade studentkårer har låtit göra en Novus undersökning där det framgår att av de som svarande så har 75 procent sökt sommarjobb men bara hälften av dem som sökt har fått ett. I antal rör det sig om 110 000 studenter som riskerar att stå utan inkomst under sommaren.

Hyran ska betalas

På de flesta lärosäten återupptas studierna den 1 september. Det är långa månader för någon som saknar inkomst. För de elever som har ett boende i studentkorridor eller studentlägenhet pausas i de flesta fall hyran under sommarlovet. Samtidigt är det många som har eget boende där hyran ska betalas som vanligt tillsammans med andra omkostnader. Därför behöver regeringen skyndsamt göra det möjligt att betala ut extra studiemedel i juni och juli.

ANNONS

Vi är stolta över vårt utbildningssystem som innebär att vem som helst som har betyg kan antas till vilken utbildning som helst. Familjens ekonomi ska inte avgöra om du har möjlighet att läsa vidare. Nu riskerar studenternas familjebakgrund att spela en avgörande roll i hur väl en student klarar coronakrisen.

Maria Nilsson, riksdagsledamot Göteborg (L)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS