Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det gör mig glad att Gunilla och Torgny Lindén intresserar sig för en av de viktigaste frågorna i ett barns och i synnerhet små flickors liv och tankevärld, skriver Carolina Falkholm, som är aktuell med ett nytt konstverk i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi, Claudia Fried
Det gör mig glad att Gunilla och Torgny Lindén intresserar sig för en av de viktigaste frågorna i ett barns och i synnerhet små flickors liv och tankevärld, skriver Carolina Falkholm, som är aktuell med ett nytt konstverk i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi, Claudia Fried

Era barnbarn behöver inte skyddas från snippan

Att lära sig sätta ord på de känslor och samhällsfenomen förknippade med sexualitet, självkänsla och integritet är nyckeln till att bli en hel människa, redo att försvara sig och andra, svarar Carolina Falkholt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

19/11 Hur ska vi förklara snippan för våra barnbarn?

I sin debattartikel undrar paret Gunilla och Torgny Lindén hur de ska förklara snippan för sina barnbarn. Det gör mig glad att de intresserar sig för en av de viktigaste frågorna i ett barns och i synnerhet små flickors liv och tankevärld. Att lära sig sätta ord på de känslor och samhällsfenomen förknippade med sexualitet, självkänsla och integritet är nyckeln till att bli en hel människa, redo att försvara sig och andra. Här kommer en lista på saker de kan göra. Jag vill också passa på att vända mig till alla Sveriges mor- och farföräldrar: Era egna barn arbetar hela dagarna och har inte lika mycket tid som ni att ta upp viktiga frågor för barn. Er roll är viktigare än någonsin!

1. Se mycket konst tillsammans. Gå in på Konstmuseet och prata om varför det alltid är kvinnor som sexualiseras på målningarna och varför de framställs som passiva och till för att avnjutas.

2. Gå på bibliotek och fråga efter böcker som handlar om kärlek över gränserna. Inte bara prins- och prinsesshistorier. Läs dem tillsammans och prata.

3. Berätta om era egna liv. Vad som blivit bättre sedan ni var unga, till exempel att homosexualitet var förbjudet, eller att flickor som visade intresse för sex skammades av sina klasskamrater och andra vuxna.

4. Köp en biologibok och undersök hur en vagina faktiskt ser ut. Ordet snippa antyder att det är något litet som det rinner något ur. I själva verket är hela vaginan full av intressanta skrymslen och vrår och funktioner.

Försök inte att undvika svåra frågor, utgå istället ifrån att ditt barnbarn bär på mörka tankar och öppna upp för samtal, så att de får sätta ord på det.

5. Det är mycket här i världen som är skrämmande för barn. De tar in mer än vi tror. Krig, klimatkatastrofer, våld och sexuella övergrepp. Tyvärr kan vi inte skydda dem, hur mycket vi än skulle vilja. Försök inte att undvika svåra frågor, utgå istället ifrån att ditt barnbarn bär på mörka tankar och öppna upp för samtal, så att de får sätta ord på det.

Mor- och farföräldrar – Tack för att ni finns!

Carolina Falkholt, konstnär

LÄS MER: Carolina Falkholt åter aktuell –nu med konstverk i Gårda

LÄS MER: Stoppa sexualiseringen av våra gator!

LÄS MER: Snippsnusk kan aldrig vara konst

LÄS MER: Carolina Falkholt har målat ett snippkonstverk vid Operan