Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet

Er lönepolitik skapar bara dyra stafettlärare

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|
 
    <strong>Johanna Jaara Åstrand</strong> 
    <br> förbundsordförande Lärarförbundet 
   </br>
Johanna Jaara Åstrand
förbundsordförande Lärarförbundet

Larmen om svårigheterna att hitta behöriga lärare duggar tätt. Lärarbristen är akut. Samtidigt har vissa kommuner börjat frånta rektorerna rätten att sätta lön. Lönekonkurrens ska inte tillåtas och lärare ska inte kunna byta skola inom samma kommun för att den vägen höja sin lön. Bland annat Göteborg och Stockholm har valt att inskränka möjligheterna för sina rektorer att sätta konkurrenskraftiga löner för lärare som redan är anställda i kommunen.

För mina medlemmar skickar detta absurda signaler. Ofta innebär det att helt nyexaminerade lärare kan ges lön i paritet med lärare med många års erfarenhet. Den ekonomiska signal som skickas uppmanar oss otvetydigt att sträva efter att byta till en privat skola eller till en skola i grannkommunen. Eller att lämna yrket.

ANNONS

Kassako för bemanningsbranschen

Risken finns också att skolan utvecklas till en formidabel kassako för bemanningsbranschen. Spåren från motsvarande förbud av lönekonkurrens inom hälso- och sjukvården förskräcker.

I stället för att erbjuda attraktiva löne- och karriärmöjligheter när akut brist på vissa vårdyrken uppstår, det kan gälla specialistsjuksköterskor eller läkare, har vissa landsting under många år agerat på det sätt som vi nu ser i inom skolområdet. Landstingen har inte mött efterfrågan med konkurrenskraftiga löner utan valt att stoppa intern lönekonkurrens.

Resultatet har blivit en flykt till bemanningsföretagen. Inhyrda stafettläkare och sjuksköterskor har kunnat få bättre villkor samtidigt som bemanningsföretagen debiterat landstingen skyhögt mer än vad det kostat att erbjuda hyggliga villkor för att behålla befintlig personal.

Är det den vägen som nu ska öppnas även för oss lärare?

Går vi mot en framtid där eleverna ska mötas av en ny stafettlärare varje vecka?

Aldrig en lönsam affär

För oss som skattebetalare är det aldrig en lönsam affär när de offentliga arbetsgivarnas nota för bemanningsföretag skjuter i höjden. Det blir både dyrare och ger sämre kvalitet för våra gemensamma skattepengar. Det vore illa om skolan hamnade i samma fälla som sjukvården alltför ofta fallit i under de senaste 15 åren.

Det borde vara självklart att rektorerna ska ha fullt mandat att inom ramen för sin budget bemanna och lönesätta sin organisation. I stället för panikåtgärder som vingklipper rektorerna, borde kommunerna värna kontinuiteten och erbjuda lärarna bättre lön och karriärutveckling när man väljer att stanna på sin arbetsplats. Allt annat är oerhört kortsiktigt.

ANNONS

Kalla fakta är nämligen att det finns på tok för få utbildade lärare i dag. Och lärarnas löner ligger för lågt i förhållande till både ansvar och efterfrågan. Under väldigt många år har vi lärare tillåtits halka efter andra akademikergrupper, vilket tillsammans med försämrade arbetsförhållanden gjort att läraryrket tappat i konkurrenskraft gentemot andra yrken.

Det finns inga genvägar

Om en arbetsgivare vill behålla en lärare finns därför inga genvägar. Läraryrket och arbetsplatsen måste göras attraktiv. Vi lärare bedriver inte ideell verksamhet.

Än så länge är den lönekartell som bland annat Göteborg torgfört för sina skolor långt ifrån regel bland kommunerna. Jag är också övertygad om att lärarbristen under alla förhållanden kommer att tränga sig på.

Därför uppmanar jag alla medlemmar i Lärarförbundet att fortsätta begära marknadsmässig lön såväl i ordinarie lönesamtal som när de söker jobb på en ny skola inom kommunen.

I slutändan kommer behovet av lärare obönhörligen att avgöra. Det vore synd om det kommer att ske i form av en rik flora av stafettlärare.

Johanna Jaara Åstrand

förbundsordförande Lärarförbundet

ANNONS