Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister

Er framtid är min viktigaste arbetsuppgift

Ungdomars lärande och möjligheten till rätt jobb är viktiga frågor om regeringens tar på största allvar. Vi gör därför stora satsningar på livslångt lärande och på yrkeshögskolan samt ingenjörs- och lärarutbildningarna, skriver Anna Ekström (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Unga i EU, 15/11

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister

Som gymnasieminister, ansvarig för ungdomsfrågor i regeringen, och tidigare engagerad i Saco studentråd vill jag tacka för ett konstruktivt och angeläget debattinlägg från Henrietta Flodell och Tom Vrijens. Ni lyfter viktiga frågor, om bättre förutsättningar för livslångt lärande, effektivare övergång från studier till arbete och ungdomars möjlighet till rätt jobb, inte bara ett jobb.

Ni har helt rätt, detta är framtidsfrågor för er generation och för Europa. Stats- och regeringschefer, arbetsmarknadens parter och andra nyckelaktörer, däribland Sacos studentråds vice ordförande Carl Hellström och Emma Gustavsson från Byggnads, och bland andra jag möttes i Göteborg under EU-toppmötet för att diskutera hur vi bäst främjar rättvisa jobb och tillväxt och där är utbildning en nyckelfråga. Om detta är vi helt överrens.

Lite ljusare bild

I Sverige är bilden dock något ljusare än vad artikeln ger sken av. Ungdomsarbetslösheten har minskat kraftigt, och 2017 är den på sin lägsta nivå på 14 år. Sysselsättningsgraden har ökat från under 66,5 procent när regeringen tillträdde till nästan 68 procent (i åldersgruppen 15-74 år). I åldern 20-64 år, som vi har längre dataserier för, är sysselsättningsgraden nästan 82 procent. Man får gå tillbaka till år 1992 för att hitta en så hög sysselsättningsgrad i Sverige och den är den högsta Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land.

Vi gör också stora satsningar på livslångt lärande, övergångar från studier till arbete och möjligheten att ta rätt jobb. Regeringen genomför ett stort kunskapslyft för ett livslångt lärande och högre sysselsättning. I årets budget bygger vi vidare på tidigare års investeringar i utbildning och vi utökar bland annat antalet platser inom Yrkeshögskolan med drygt 45 procent till 2022, just för att möta arbetslivets behov av arbetskraft med kvalificerad yrkeskompetens. Yrkeshögskolan är viktig utbildningsväg för att kunna åtgärda flaskhalsar på olika delar av arbetsmarknaden i form av kompetensbrist. Vi bygger också ut samhällsviktiga utbildningar, bland annat ingenjörsutbildningarna och lärarutbildningen.

Viktiga förändringar

Utöver de investeringar som regeringen gör inom ramen för kunskapslyftet så innehåller även budgeten pengar för en viktig förändring inom gymnasieskolan – och det är att reformera yrkesprogrammen på gymnasiet så att även de eleverna ska kunna läsa till en grundläggande behörighet för att komma in på universitet och högskola.

En mycket viktig utgångspunkt för regeringens utbildningspolitik är att skapa trappor – och undvika återvändsgränder. Om du inte klarar gymnasiet i ett stort kliv, då ska du kunna ta det i mindre trappsteg. Du ska ha möjlighet att studera vidare och komplettera dina studier genom livet – både för din egen utveckling och för att arbetsmarknaden kräver det.

Anna Ekström (S)

gymnasie- och kunskapslyftsminister