Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enklare regler och mer mark ger fler bostäder

Amalia Rud Pedersen och Ola Palmgren från SSU skriver att eget hem inte ska vara en lyxvara. Vi håller helt med – och därför behövs mindre socialdemokratisk och mer moderat politik för att få bukt med bostadsbristen i Göteborg, skriver bland andra Hanna Friberg, MUF Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Ungas bostadsbrist, 5/6

Enligt den senaste mäklarstatistiken är kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Göteborg i maj 2017: 48 544 kronor, en ökning med 11,5 procent på 12 månader. Samtidigt är kön till en hyresrätt i Göteborg hisnande, för en lägenhet i ett av de kommunala bostadsbolagen i Majorna 3 140 dagar enligt Boplats. Omräknat i år är det drygt 8,5 år. Som student är det närmast tröstlöst – om man inte har rika föräldrar eller kontakter. Med en sådan kötid hinner man klara av två universitetsutbildningar innan man får en bostad.

SSU skriver att detta är en konsekvens av 25 års av bostadspolitik. Man glömmer dock att nämna att det är Socialdemokraterna som de senaste 23 åren har styrt Göteborg (och i 17 av dessa 25 år haft regeringsmakten). Socialdemokraterna är alltså högst ansvariga för bostadsbristen i Göteborg och inget tyder på att fortsatt S-märkt politik som kommunala bostadsbolag och subventioner till byggande, som SSU föreslår, skulle leda till fler bostäder.

Bättre bostadspolitik

Vi vill i stället ge mer moderat politik chansen. Genom enklare regler för byggande, särskilt när man bygger studentlägenheter och mindre lägenheter kan man både få ner hyrorna och få fram fler bostäder för unga. Här krävs både nationella regellättnader och att Göteborg slutar med kommunala särkrav.

Göteborgs kommun behöver också ta ett ökat ansvar genom att släppa till mer mark för att bygga – i dag står byggbolag på rad för att bygga både bostadsrätter och hyresrätter men staden ger inte ut mark och låter handläggningen av detaljplaner och bygglov dra ut på tiden i flera år.

Socialdemokraterna har inte tagit sitt ansvar. Vi moderater har idéerna och är beredda att börja leverera bostäder till göteborgarna om vi får förtroendet i valet 2018.

Hanna Friberg

ordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson (M)

ledamot fullmäktige Göteborg

Sarah Ullmark (M)

ledamot Moderata studenters riksstyrelse