Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Enklare jobb kräver nytänkande

DEBATT: Självklart ska man kunna utbilda sig, men prio ett måste vara att få ett jobb. Och kunna skapa sådana. Sänkt arbetsgivaravgift skulle underlätta detta, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

De nya jobben, 5/4 och 8/4

Jan Nilsson på LO väljer att replikera på Vägvalet med smått ironiska nålstick, som att vi skulle vara ett allmänborgerligt parti med tydliga drag av ”Stureplanscenter”. Men jämförelsen faller platt eftersom Vägvalet är bildat av personer utanför politiken och har drivit frågor som demokrati och folkomröstningar. Var befann sig Nilsson när arbetarna i Göteborg behövde hans hjälp när trängselskatten infördes? Då var det oerhört tyst. Han kanske satt på Stureplan med sina kollegor och skålade i champagne?

När Nilsson sedan sansar sig och återkommer till ämnet så håller han ändå med Vägvalet om att det kommer att finnas andra jobb än akademiska i framtiden. Vi har dock synpunkter på några saker som framförs.

Drunknar i skatter

En sänkning av arbetsgivaravgiften är ingen statlig subvention. Det är en skattesänkning för att göra det möjligt för en arbetsgivare att kunna anställa flera. Eller för en enmansföretagare att kunna starta sin verksamhet utan att drunkna i skatter. Det är inte hållbart att en möjlig trädgårdsmästare ska betala kommunal skatt på cirka 33 procent och ytterligare 35 procent i arbetsgivaravgifter. Systemet har som synes brister.

Sitta i kassan sämre?

Nilsson tar som exempel att någon som packar dina varor skulle ha ett sämre arbete än någon annan. Gäller det även kassabiträdena som stämplar dina varor och som är en stor del av LO:s medlemsskara?

Vidare skrev vi i vår debattartikel att självklart ska man kunna utbilda sig, men prio ett måste vara att få ett jobb. Nilsson avslutar med att ”det viktigaste är inte hur eller när en människa är klar med sin utbildning. Det viktigaste är att hen blir klar”. Men det är ju faktiskt upp till var och ”hen”.

LO och Nilsson bör fundera på ett citat av Albert Einstein:

”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka”.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Tom Heyman (VV)

vice partiledare, Vägvalet

Catarina Pettersson (VV)

partiombudsman, Vägvalet