Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Enhetlig moms cementerar miljövidrig konsumtion

Det är faktiskt helt orimligt att förvänta sig att många av de allvarliga miljöproblem vi har i dag ska gå att lösa om inte politiker på allvar börjar lägga sig i konsumenters val, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Enhetlig moms, 23/12

Max Sjöberg från liberalerna förespråkar enhetlig moms med motiveringen att politiker inte ska styra konsumenters val. Men han framför inga sakliga skäl som motiverar hans uppfattning.

För naturligtvis ska politiker i hög utsträckning försöka påverkan konsumenters val. När politiker påverkar konsumenters beteende har man även möjlighet att förändra attityder.

Det är faktiskt helt orimligt att förvänta sig att många av de allvarliga miljöproblem som vi har i dag ska gå att lösa om inte politiker på allvar börjar lägga sig i konsumenters val.

Köttkonsumtionen nämner debattören visserligen inte men ost är en extremt resurskrävande vara som förutom miljöaspekten förutsätter att en nyfödd kalv skiljs från sin mor.

Mejeriprodukter för billiga

Det lär vara grundläggande inom nationalekonomin att priset på en vara måste avspegla varans externa kostnader. Vi kan konstatera att priset på mejeriprodukter inte är i närheten av att avspegla varans miljöbelastning eller djurens lidande.

Den mark som används för att producera kött skulle vi kunna ha skog på. En hektar skog binder ofattbara 400 ton koldioxid. Om man tar med det i beräkningarna (vilket forskare på Chalmers har gjort) orsakar ett kilo nöt eller lamm lika mycket växthusgaser som 60 liter bensin. Eller hela 150 kilo koldioxidekvivalenter. Det vore extremt välkommet om priset för denna klimatpåverkan bakades in i priset på nötkött vilket man idag kan köpa för 40 kronor per kg.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag