Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Johannes Akkurt, styrelseledamot Assyriska Ungdomsförbundet

Enbart eliminera IS skapar ingen fred i Irak

Om vi vill se fred i Irak under den närmsta tiden så räcker det inte med att IS elimineras. Även de styrkor som erhåller stöd från väst bör tvingas leva upp till ett antal enkla demokratiska principer, som att till exempel inte ägna sig åt krigsbrott, skriver Johannes Akkurt, Assyriska Ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Johannes Akkurt

styrelseledamot Assyriska Ungdomsförbundet

Den irakiska armén har tillsammans med andra minoritetsstyrkor som assyriska Nineveh Plain Protection Units (NPU) börjat återta stora delar av Mosul. Ett Mosul som i dryga två år varit under IS kontroll. I samband med de olika landserövringarna tar större grupper chansen att expandera sina territorier på bekostnad av andra svagare minoriteter, vilka står utan makt att göra motstånd eller få sina rättigheter tillgodosedda.

I en rapport från Human Rights Watch (HRW) från den 13 november 2016 rapporteras det om hur säkerhetsstyrkor från den kurdiska regionala regeringen (KRG) olagligen förstört ett stort antal arabiska hem, ibland hela byar i områden som de återtagit från den islamiska staten.

Passar på att etniskt rensa

Många frågetecken uppstår i samband med de landserövringar som nu sker i Mosul under den samlade offensiven från Iraks olika styrkor. KRG och deras militära styrkor är en del i den USA-stödda militärallians som deltar i kampen om att återta Mosul från IS. I skuggan av kriget mot IS har kurdiska peshmerga-styrkor förstört arabers hem, men inte kurders. Detta med en intention att ta över områden som senare ska ingå som en del av deras autonoma område.

I den 80-sidor långa rapporten ges det tydliga exempel, genom satellitbilder, vittnesmål, samt dokument på hur peshmerga-styrkor i mer än tiotalet byar medvetet förstört och ödelagt arabiska hem. Styrkorna har använt sig av eld, maskiner och högexplosiva sprängämnen för att ödelägga hem och skrämma iväg den arabiska befolkningen. HRW menar att ett totalt antal på 62 byar kan ha påverkats av dessa attacker.

Inte ägna sig åt krigsbrott

Att eliminera IS måste självfallet ses som en prioritering bland världens alla regeringar och stöd bör ges för att eliminera denna fiende. Men i viljan att eliminera IS får man inte heller försumma riskerna med att förse olika odemokratiska styrkor med vapen och militär rådgivning. De styrkor som erhåller stöd från västerländska länder bör tvingas leva upp till ett antal enkla demokratiska principer, som att till exempel inte ägna sig åt krigsbrott.

Situationen i Irak är mer komplex än vad den ter sig vara och en stor del av Mosuls befolkning befarar inbördeskrig efter det att IS drivits ut ur dessa områden. Ett folk som ofta fått se sig hamna i kläm mellan olika styrkor är assyrierna, som även de påverkats av KRG:s territoriella anspråk.

Sätt press på kurdiska styrkor

Vad händer egentligen efter att IS styrkor drivits ut ur dessa landområden? Kommer det att hjälpa eller stjälpa minoriteternas situation i området kring Mosul? HRW avslutar sin rapport med en uppmaning till USA att sätta press på de kurdiska styrkorna. Ifall vi vill se fred i Irak under den närmsta tiden så räcker det inte med att IS elimineras.

Den svenska regeringen och andra västerländska regeringar behöver ställa krav på mottagarna av västerländska vapen och militär rådgivning. Mottagare som tyvärr utnyttjat kriget mot IS i egen vinning och begått krigsbrott. Sverige bör även se över och rikta om sitt stöd så att det innefattar samtliga minoritetsstyrkor, inräknat den assyriska styrkan NPU, genom exempelvis militärrådgivning.

Om minoriteternas rättigheter inte säkerställs med en respekt för mångfalden som finns i regionen så kommer aldrig freden att komma till Irak eller övriga Mellanöstern.

Johannes Akkurt

styrelseledamot Assyriska Ungdomsförbundet