Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Cecilia Dahlman Eek (S), ordförande park- och naturnämnden Göteborg och  Shahbaz Khan (S)
kommunalråd Göteborg.
Cecilia Dahlman Eek (S), ordförande park- och naturnämnden Göteborg och Shahbaz Khan (S) kommunalråd Göteborg.

En trygg stad är mer än bara batonger och kameraövervakning

Alliansen lägger ned stadens initiativ ”Trygg, vacker stad”. Det innebär att ett väl inarbetat arbete för att skapa trivsammare och tryggare stadsmiljö försvinner. Det är både oroväckande och ett stort resursslöseri, skriver Cecilia Dahlman Eek (S) och Shahbaz Khan (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla göteborgare kanske inte känner till satsningen Trygg, vacker stad. Men många har nog sett den färgglada mosaiken eller andra konstverk och den nya belysningen som pryder många gångtunnlar i Göteborg. Kanske har man fimpat i en av de orangea askkopparna som nu finns praktiskt taget överallt. Eller sett hur Rosenlund har utvecklats till ett restaurangkvarter. De allra flesta göteborgare har nog i själva verket tagit del av något av de många olika projekt som Trygg, vacker stad drivit sedan starten 2005.

Syftet med initiativet har varit att höja kvaliteten i stadsmiljön genom städning och att skapa fysiska platser som bjuder in till möten mellan människor.

Syftet med initiativet har varit att höja kvaliteten i stadsmiljön genom städning och att skapa fysiska platser som bjuder in till möten mellan människor. Arbetet har bedrivits i samverkan med förvaltningar, bolag, fastighetsägare, näringsidkare och framför allt göteborgare.

Många insatser har skett efter aktiva dialoger om vad som skulle göra närområdena tryggare och bättre att vistas i, till exempel med Angereds unga stadsutvecklare.

Trygghetsvandringar har gett boende och lokala näringsidkare möjlighet att identifiera otrygga platser och komma med förslag på förbättringar.

Alliansen må prata om trygghet, men verkar sakna ett nödvändigt helhetstänk. Den trivsamma, trygga upplevelsen av stadsrummet är mycket mera än batonger och övervakningskameror.

Arbetet har varit framgångsrikt. Trygg, vacker stad har vunnit flera priser, däribland Årets Håll-Sverige-rent-kommun flera år i rad. År 2017 kammade de hem världsmästartiteln i ”nudging” för kampanjen att inte slänga cigarettfimpar på gatan, vilket utgör 70 procent av skräpet i staden.

Tyvärr är det slut med Trygg, vacker stad nu. I sin budget har Alliansen valt att ta bort hela satsningen och göra sig av med kompetent personal och upparbetade samarbetsvägar.

Det är ett både oroväckande och obetänksamt beslut. Alliansen må prata om trygghet, men verkar sakna ett nödvändigt helhetstänk. Den trivsamma, trygga upplevelsen av stadsrummet är mycket mera än batonger och övervakningskameror. Brott ska beivras och resolut motas och mötas. Men att skära ner på ett välfungerande, förebyggande, trivselskapande arbete är fel väg att gå. Och ett stort slöseri med resurser.

Cecilia Dahlman Eek (S)

tidigare ordförande park- och naturnämnden Göteborg 2015-2018

Shahbaz Khan (S)

kommunalråd Göteborg