Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsekvenser. Näringslivet i Västsverige verkar till mycket stor del på en internationell och konkurrensutsatt marknad, där hemmagjorda låsningar kan få stora effekter, skriver debattörerna.

En politisk låsning näringslivet inte efterfrågat

Västlänken verkar totalt blockera det maktskifte i Göteborg som många företag och näringslivet efterfrågar. Denna låsning kostar regionen och staden handlingskraft. Och förhindrar ett efterlängtat maktskifte, skriver Anne Ludvigson och Finn Johnson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Valutgången i Göteborg och dess hantering påverkar hela Västsverige – inte minst näringslivet. Det centrum och den motor Göteborg är för hela den svenska industrin hotas av bristen på politiskt ledarskap och avsaknaden av balanserade kompromisser.

Efter 24 års S-styre är Göteborg i skriande behov av ett bättre företagsklimat. Med bottenplaceringen 283 i Svenskt Näringslivs ranking är det hög tid för ett maktskifte. Ett maktskifte som öppnar för de snabba och nödvändiga reformer Göteborg, regionen och dess näringsliv är i så stort behov av. Allt från skolan till kollektivtrafiken.

Beroende av hur Göteborg leds

Utan att värdera rätt eller fel i hanteringen av det Västsvenska paketet och då framförallt Västlänken konstaterar vi att Västsveriges företagare och västsvenskt näringsliv är beroende av hur Göteborg leds. Och just nu när möjligheten till nytt ledarskap finns ger Göteborgs borgerliga politiker inte intryck av att vilja utnyttja den.

Göteborgspolitikerna har nu en unik möjlighet och ett ansvar att hitta lösningar för fortsatt utveckling av Västsverige och Göteborg

En missad chans beroende på de infrastrukturfrågor som Göteborg fått ansvar att lösa. Infrastrukturen har stor betydelse för hela vår region. Och nu tycks frågan blockera det naturliga samarbetet mellan Alliansen och Demokraterna och därmed förhindra ett efterlängtat och utlovat maktskifte.

Att lösa upp politiska låsningar mellan dessa två politiska block i Göteborg handlar om ansvar, om att orka både pröva och ompröva förslag och tankar – kort sagt kompromisser – som i sin tur leder till ett ändrat styre.

Vår bild är att Alliansen i Göteborg inte riktigt kan, vill eller förmår komma dit. Oprövat är ännu Demokraternas vilja till kompromiss. Läser man vad som sagts i valrörelsen framstår läget som väldigt låst.

Blockerar ett maktskifte

Framför allt verkar bristen på tillit och avsaknaden av en arena för samtal – kommunalt finns ju ingen talmansrunda – driva parterna ned i skyttegravar. Och det är varje partis egen uppfattning om Västlänken som verkar föra dem dit, och då totalt blockera det maktskifte som många företag och näringsliv efterfrågar.

Bristen på tillit skapar uppenbarligen låsningar som kostar regionen och staden handlingskraft och Västlänkens polariserande effekt har medfört att egentligen ingen sida ens kan tänka tanken på kompromiss.

Näringslivet i Västsverige verkar till mycket stor del på en internationell och konkurrensutsatt marknad, där hemmagjorda låsningar kan få stora effekter. Det hinder infrastrukturen verkar skapa kväver all annan angelägen diskussion.

Göteborgs nyvalda politiker har ett ansvar att hantera beskedet väljarna givit – och hur det ansvaret hanteras berör inte bara Göteborg utan hela Västsverige och, till delar, hela Sverige. Vi varken kan eller vill peka på vad partierna och politikerna exakt bör göra – vi pekar i stället på de uppenbara risker som finns med låsta positioner och handlingsförlamning. Det är stor skillnad på att ha rätt till att få rätt.

En unik möjlighet

Göteborgspolitikerna har nu en unik möjlighet och ett ansvar att hitta lösningar. Ta den och utnyttja tillfället i tiden till att staka ut en linje för handling som möjliggör fortsatt utveckling för Västsverige och Göteborg. Då kan vi tillsammans fortsätta i, och stärka, rollen som centrum och motor för svensk industri.

Anne Ludvigson

koncernchef Familjeföretaget, AB Ludvig Svensson, Kinna

Finn Johnson

f d vd Mölnlycke Health Care, f d styrelseordförande AB Volvo