Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Samhället kommer inte kunna vinna kampen mot den organiserade brottsligheten om de som lever i de områden där gängen härjar saknar förtroende för samhället, skriver skriver Aida Badeli och Julius Eberhard från Grön ungdom. Bild: Johan Nilsson, Grön ungdom

En polisstat kan inte minska gängkriminaliteten

SSU:s ordförande Philip Botström menar i en intervju med Aftonbladet att man måste “göra livet för de grovt kriminella till ett helvete”. Konstigt nog lanserar han därför en drös med förslag som mest verkar syfta till att ställa till det för människor som lever i närheten av gängen, skriver Aida Badeli och Julius Eberhard från Grön ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förra veckans tragiska mord i Malmö, där en mamma sköts till döds, har fått de flesta att känna avsky mot gängkriminaliteten. Men avskyn får aldrig bli en ursäkt för ogenomtänkt och farlig politik. Politiker och partier har under de senaste dagarna slagits om vem som snabbast kan komma med flest, tuffast och hårdast förslag för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det är tyvärr ingen överraskning. Vad som däremot förvånar är att några av de mest auktoritära förslagen kommer från SSU.

En polisstat är inte lösningen

SSU:s ordförande Philip Botström menar i en intervju med Aftonbladet att man måste “göra livet för de grovt kriminella till ett helvete”. Konstigt nog lanserar han därför en drös med förslag som mest verkar syfta till att ställa till det för människor som lever i närheten av gängen.

SSU föreslår bland annat att samtliga barn i närheten av misstänkt kriminella ska orosanmälas, att människor ska behöva styrka hur all deras egendom finansierats och att denna annars beslagtas samt att “varenda person” som misstänkta träffar ska förhöras av polis.

Det är självklart ett problem att barn far illa på grund av kriminaliteten. Det är självklart ett problem att människor tjänar pengar på att begå brott och sprida otrygghet i våra städer. Och det är självklart ett problem att så få vågar vittna mot de gängkriminella.

Men inget av problemen kommer lösas genom att Sverige förvandlas till en polisstat där barn mer eller mindre godtyckligt orosanmäls, äganderätten för människor i förorten systematiskt ifrågasätts och oskyldiga misstänkliggörs.

Förtroende är nyckeln

Samhället kommer inte kunna vinna kampen mot den organiserade brottsligheten om de som lever i de områden där gängen härjar saknar förtroende för samhället. Om människor inte tror på att staten finns till för att skydda. Om polis och socialtjänst gör sig till oskyldiga människors fiende. Samhället kommer aldrig vinna om vårt enda vapen är batonger.

"När andra partier ropar sig hesa med krav på hårdare tag kommer Grön Ungdom fortsätta kämpa för en jämlikhetspolitik som kan råda bot på växande klyftor och ökande segregation."

Politiker och myndigheter får det förtroende vi förtjänar. Om vi vill att människor ska välja våra lösningar framför kriminaliteten så måste vi erbjuda ett bättre alternativ. Avhoppare och vittnen måste erbjudas stöd och skydd. Men det handlar också om att vanliga människor måste erbjudas framtidstro. Pengar på kontot efter att hyran betald. En skola som ger nästa generation hopp om att lyckas bättre än den förra. En arbets- och bostadsmarknad där vem som helst kan göra karriär.

När andra partier ropar sig hesa med krav på hårdare tag kommer Grön Ungdom fortsätta kämpa för en jämlikhetspolitik som kan råda bot på växande klyftor och ökande segregation. Det är tråkigt och väldigt förvånande att SSU, arbetarrörelsens ungdomsförbund, i stället vill se mer auktoritär politik.

Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom

Julius Eberhard, talesperson i lika rätt för Grön Ungdom