En otyglad kapitalism löser inte klimatfrågan

Det rådande ekonomiska systemet sitter som en tvångströja på samhällskroppen. Detta system har helt fel fokus för att kunna lösa klimatfrågan, skriver Marianne Påsse.

ANNONS

Vi som lever i dag gör det under ett ångestskapande hot: Vi vet inte om vi har en framtid. Vi känner till klimatkommissionens rapporter att vi måste byta kurs nu. Men hur? Och vem? Spelar det någon roll om lilla jag?

Ju större ångest desto mer förnekelse – det är en psykologisk regel. Själv pendlar jag mellan att vara en del av lösningen och att fly in i tröstbeteende.

Men i grunden är jag väldigt frustrerad och arg för jag har förstått – liksom många andra – att det finns en ”naturlig” orsak till varför det ser ut som det gör och det är det ekonomiska systemet som sitter som en tvångströja på samhällskroppen. Detta system har helt fel fokus.

ANNONS

Dess högsta och enda tvingande mål är att göra vinster till ägarna. På nationalekonomiska heter det vinstmaximeringsprincipen. Den är inskriven som ett axiom i bolagslagen. Det betyder att alla företags första krav är att de ska tjäna mer pengar på sin verksamhet. Alltså evig tillväxt och fortsatt konkurrens, med krig om minskade resurser som naturlig följd. Likadant är det med staten. Där är mått och mål ständigt ökande BNP.

Detta system, denna tvångströja, tar ingen hänsyn till vatten, djurliv, klimat eller samhällen.

Pengarna används som verktyg för att utnyttja naturresurser och människor – målet är pengar. Detta system, denna tvångströja, tar ingen hänsyn till vatten, djurliv, klimat eller samhällen.

För att kunna lösa denna – av oss själva skapade – kris så måste vi ifrågasätta den kapitalistiska marknadsekonomin.

Häromdagen läste jag en nyhet som gladde mig oerhört: I flera europeiska länder, bland annat Frankrike och England, har politikerna gått in och ändrat i bolagslagen för att de har insett hur farlig denna princip är.

Sverige borde göra samma sak. Om det eviga kravet på tillväxt slopades, skulle så mycken stress försvinna från oss som individer och i samhället. Politikerna skulle få ett helt annat handlingsutrymme för att ta itu med miljöfrågor och andra brännande frågor.

Vinnarna i spelekonomin är de redan superrika, kanske två procent av Jordens befolkning, alla andra förlorar och vi utmanar vår överlevnad. Dags att tänka om!

ANNONS

Marianne Påsse

föredragshållare och författare inom ämnena ekonomi och penningväsen med fokus på realekonomin, samhälle, miljö och klimat

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS