Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

En långsiktig skolpolitik är den bästa politiken

SKOLAN: Alliansen förespråkar ännu en gång snabba lösningar på komplexa problem. Skolpolitik ska inte bestå av snabba tvära kast som på Björklunds tid, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd

Replik

Alliansens skolpolitik, 16/6

Skolan har stora utmaningar, det håller vi med Alliansen om. Alla elever lyckas inte nå sin potential. Det måste bli en ändring. Men Alliansen har själva bidragit till problemen. I tidigare regering visade de prov på detaljstyrning som gjort lärarna till administratörer. Kanske var det inte syftet, men blev konsekvensen av kortsiktiga och ogenomtänkta reformer. Skolpolitik ska inte bestå av snabba tvära kast som på Björklunds tid. Den behöver vara långsiktig, och den rödgrönrosa politiken agerar för det, i bästa fall i samspel med den lokala Alliansen. Men nu tycks de än en gång förespråka snabba lösningar på komplexa problem och i förtid rycka loss delar ur pågående utredning.

Vi har 3 700 anställda i grundskolan och cirka 40 000 elever. En eventuell omorganisation påverkar dessutom väldigt många fler. Göteborgarna måste kunna lita på att en omorganisation av den kalibern baseras på ansvarstagande.

Låt oss inte agera historielöst, utan tänka efter före. När stadsdelarna infördes skedde det som en reaktion på stora byråkratiska facknämndskolosser. De kritiserades för att befinna sig långt från de som berördes. I SDN har ett framgångsrikt helhetstänk kring barnen växt fram, där socialtjänst, förskola, skola och fritid samspelar. Att lockas in i en process av centralisering som leder till en tillbakagång måste genomskådas innan första steget tas.

Vi behöver väga för och emot på saklig grund. Därför gläds vi åt utredningen som ser över skolans organisation. En förstärkt eller ny organisation ska leda till en rättvis, mer träffsäker och transparent ekonomisk styrning för skolan.

Det viktiga är det kvalitetsarbete vi nu arbetar hårt för att stärka, det skapar utveckling i skolan varje dag. Några skolor gör mindre finputsningar, medan andra gör storverk. Det händer mycket i skolorna i dag. Steg för steg går vi mot en skola i Göteborg som alla ska kunna vara stolta över.

Karin Pleijel (MP)

skolkommunalråd