Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rikard Ljunggren, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg.
Rikard Ljunggren, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg.

En bostadspolitik som helt kört i diket

Homeq.se är vårt bidrag till en bättre fungerande bostadsmarknad, där även personer utan lång kötid kostnadsfritt kan söka lägenheter. Men tyvärr kan inga marknadsplatser i världen råda bot på en bostadspolitik som helt kört i diket, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Göteborg visar färsk statistik att väntetiden för ett förstahandskontrakt via Boplats aldrig varit så lång som under 2018. Den genomsnittliga kötiden hos de kommunala hyresvärdarna var över sju år. För de privata hyresvärdarna, som haft möjlighet att även erbjuda bostadssökande utan lång kötid en bostad, var väntetiden knappt fyra år.

Att kunna se hur många som står framför dig i kön är sannolikt en klen tröst om du är i akut behov av en bostad.

Fram tills nu har även de som saknat lång kötid, exempelvis unga, de som vill flytta hit för jobb eller studier, haft möjlighet att få lägenhet i det privata beståndet genom Boplats. Den dörren stängs nu då Boplats blir kommunal bostadsförmedling. Boplats nya uppdrag innebär att kötiden ska avgöra vem som erbjuds en lägenhet, när övriga kriterier är uppfyllda, vilket så klart försvårar för alla de som saknar kötid. Att kunna se hur många som står framför dig i kön är sannolikt en klen tröst om du är i akut behov av en bostad.

Det har funnits ett tydligt önskemål från våra medlemmar att vi som branschorganisation ska hålla ihop det privata hyresbeståndet. Därför lanserade vi i tisdags vårt samarbete med homeq.se som en alternativ, sammanhållen marknadsplats för hyresrätter i regionen. Det är i slutändan upp till varje hyresvärd att välja var man vill annonsera sina lägenheter, men vår förhoppning är att homeq.se på sikt ska vara den givna marknadsplatsen för både bostadssökande och hyresvärdar.

Bostadsmarknaden i våra grannländer fungerar helt enkelt bättre än vår och ingen nyproduktion i världen kan bygga bort den ”brist” som råder i Sverige.

I grunden har vi dock en bostadsmarknad i akut behov av stora reformer. Vi har inte färre bostäder per invånare i Sverige än vad våra nordiska grannländer har. Men det tar inte tio år att få en bostad i Oslo, Köpenhamn eller Helsingfors. Deras bostadsmarknader fungerar helt enkelt bättre än vår och ingen nyproduktion i världen kan bygga bort den ”brist” som råder i Sverige.

Samarbetet med homeq.se är vårt bidrag till en bättre fungerande bostadsmarknad, där även personer utan lång kötid, helt kostnadsfritt, kan söka lägenheter. Men tyvärr kan inga marknadsplatser i världen råda bot på en bostadspolitik som helt kört i diket.

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg