Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bostadspolitik där ingen lämnas efter

Vi vill ha ett Göteborg där barnen kan flytta hemifrån, studenter kan flytta hit för att studera och pensionärer kan hitta ett lämpligt boende, skriver Anna Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Marknadshyror, 12/8 och 4/8

Bostaden är en rättighet och för viktig fråga att låta marknaden lösa helt själv. Resultatet med att det på vissa håll nu minskar i byggandet beror på avsaknad av politik. När de dyra bostadsrätterna inte längre efterfrågas i samma utsträckning minskar byggbolagen sin produktion. Det är helt naturligt. Därför måste politiken ta ett större ansvar, inte mindre. Det är vad som gjorts i Göteborg. Boverkets prognoser visar att byggandet kan öka med drygt 20 procent i Storgöteborg. 2017 färdigställdes 51 600 bostäder och prognosen för 2018 och 2019 är 60 000 färdigställda bostäder i Sverige.

Fastighetskontoret i Göteborg beräknar att bostadsmarknaden i staden kan vara i balans om tio år. Detta tack vare att vi bedrivit ett aktivt planeringsarbete kommer rekordmånga bostäder byggas de kommande åren.

Valet handlar om vi ska bygga ett starkare eller svagare samhälle

Socialdemokraterna i Göteborgs vallöfte om 60 000 nya bostäder till 2028 ligger till och med över den beräknade prognosen. Det är en aktiv bostadspolitik som skapar fler bostäder där minst hälften ska vara hyresrätter. Det är en bostadspolitik där ingen lämnas efter och där ungas enda alternativ för att flytta hemifrån inte är att belåna sig eller ha turen att ha föräldrar som kan bistå. Det råder bred politisk enighet om att det tar för lång tid från beslut till färdig bostad. Att Moderaterna försöker göra det till sin fråga är att slå in öppna dörrar. M:s svar på alla frågor är och kommer alltid vara att sänka skatten eller att sälj ut.

Valet handlar om vi ska bygga ett starkare eller svagare samhälle. Det står mellan fler billiga bostäder och färre dyrare hyresrätter. Vi Socialdemokrater vill ha ett Göteborg där barnen kan flytta hemifrån, studenter kan flytta hit för att studera och pensionärer kan hitta ett lämpligt boende. Mot detta står en moderat politik påhejad av Sverigedemokraterna som leder till ökad otrygghet.

Anna Johansson (S)

ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och riksdagskandidat