Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bättre värld för oss, djuren och klimatet

Den fredliga och starkt växande djurrättsrörelsen vill genom subventioner och omställningsstöd underlätta för bönder att sadla om till djurvänlig produktion. På så sätt får vi en värld där man inte utnyttjar djur och bättre klimat på köpet, skriver Heléne Olivegren och Andreas Ekfrost, Djurens parti.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är beklagligt när representanter för den svenska djurindustrin beskyller djurrättsrörelsen för hot, trakasserier och våld. Att ett fåtal individer beter sig högst olämpligt är inte förenligt med veganism som står för icke-våld.

Att djurrättsorganisationer har vuxit de senaste åren kan bäst förklaras med att fler delar deras värderingar och vill se en värld där man inte utnyttjar djur. Det innebär också att allt fler övergår till växtbaserad kost.

Kraftigt motstånd

Djurindustrin gör kraftigt motstånd. Skönmålande reklam, sponsrat skolmaterial och studiebesök till mjölkgårdar är lobbyism på högsta nivå till skillnad från djurrättsrörelsens upplysande kampanjer om djurens många gånger miserabla tillvaro. Dagens Industris ledare ”Hög tid för köttskatt” som skrevs 2015 hävdar att kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner globalt nästan är lika starka som oljeindustrins och att om de inte hade funnits skulle vi kört elbilar och varit vegetarianer redan för 40 år sedan.

Det är hög tid att lantbrukare inklusive svenska bönder slutar att se sig själva som offer utan i stället blickar framåt och följer med i utvecklingen. Efterfrågan på djur- och miljövänliga produkter kommer bara att öka och i sådan produktion finns pengar att tjäna för den som inte sticker huvudet i sanden och klamrar sig fast i gamla traditioner som baseras på lidande och slaveri av kännande individer av annan art. En framväxande växtbaserad livsmedelsindustri motverkar samtidigt klimatförändringen kraftfullt och skapar förutsättningar för en betydligt ljusare framtid för oss alla, inte minst kommande generationer.

Ska bli lättare att sadla om

Djurens parti vill genom politiska styrmedel minska efterfrågan på animalier och främja vegetabiliska alternativ. Det övergripande målet är ett veganskt samhälle utan onödigt lidande. Vi vill genom subventioner och omställningsstöd underlätta för bönder att sadla om till djurvänlig produktion.

Vårt mål är att åstadkomma stora förbättringar för alla kännande individer, både människor och andra djur. Djurens parti i Nederländerna, Partij voor de Dieren, fick fem riksdagsplatser i det holländska valet förra året. För allas skull vore det bra om Djurens parti även väljs in i den svenska riksdagen i år.

Heléne Olivegren

ordförande Djurens parti i Västra Götaland

Andreas Ekfrost

kontaktperson Djurens parti i Skåne