Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Behandlingen av Redbergslids IK, som fortfarande står utan besked i arenafrågan, är ett konkret exempel på avsaknad av styrinstrument, skriver Claes Annerstedt.

Elitidrott inget Göteborg tycks bry sig om

Göteborgs strävar på många plan efter att bli en ledande idrotts- och utbildningsstad. Ändå saknas strategier för att uppnå detta – något som omgående måste förändras, skriver Claes Annerstedt, professor emeritus i idrottsvetenskap.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Göteborgs stads olika visionsdokument framgår att staden vill vara ledande som idrottsstad; som evenemangsstad samt som kunskaps- och utbildningsstad. Det förefaller emellertid oklart hur strategin för att uppnå målet att bli landets ledande idrottsstads ser ut. Det saknas exempelvis både ansvarstagande och en konkret elitidrottspolicy. Behandlingen av Redbergslids IK, som fortfarande står utan besked i arenafrågan, är ett konkret exempel på avsaknad av styrinstrument. Ett annat är den eviga arenafrågan, som ju i högsta grad rör Göteborg som idrotts- och evenemangsstad.

Tio andra städer runt om i Sverige har gjort lokala satsningar för att skapa ökade förutsättningar för elitidrottsintresserade ungdomar att fortsätta med en helhjärtad elitidrottssatsning. Gemensamt för dessa idrottscentrum är nära samarbeten med ortens högskola för att ge de elitaktiva möjlighet att kombinera satsningen med studier och för att utnyttja den spetskompetens som finns lokalt inom idrottsvetenskapen.

Saknas samordnad kompetens

I Göteborg finns sedan 2015 ett likartat samarbete mellan idrotten, Göteborgs universitet och Chalmers. Satsningen benämns Riksidrottsuniversitet (RIU) och innebär bland annat att elitidrottande studenter ges chansen att kombinera sin elitsatsning med högre studier. Det som skiljer Göteborg från övriga liknande lokala satsningar är att det kommunala stödet till den lokala elitidrottsmiljön är avsevärt lägre. Det är viktigt både för elitidrotten och för RIU att det finns lokalt samordnad kompetens, support och ansvarstagande för att skapa en mer hållbar elitidrott.

Elitidrott kan bidra till ökat breddidrottande, inkludering, regional tillväxt, fler evenemang, utbildning och forskning samt inte minst till gemenskap, stolthet och tillhörighet

Föreningar, och de som arbetar med elitidrott i Göteborg, upplever att de har svårt att kommunicera med Göteborgs stad i frågor som rör elitverksamheten eftersom det saknas en tydlig motpart. Nu har ingen del av kommunen ett tydligt ansvar för elitidrott utan frågorna är utspridda på loFF, Göteborg & Co, Got Event och utbildningsförvaltningen. Göteborgs stad behöver både tydliggöra sin inställning och satsning på elitidrott och att det finns en väg in i kommunen för dessa frågor och inte, som i dag, via olika bolag och förvaltningar.

Skapa en policy

Elitidrott kan bidra till ökat breddidrottande, inkludering, regional tillväxt, fler evenemang, utbildning och forskning samt inte minst till gemenskap, stolthet och tillhörighet. Staden behöver därför snarast skapa en elitidrottspolicy, utreda hur ett tänkt koncept för en samordnad elitidrottsmiljö skulle kunna se ut och vilka resurser som krävs, samt tillsätta en elitidrottsansvarig som ansvarar för elitidrotten i staden. Det är väl Göteborgs elitidrott värd?

Claes Annerstedt

professor emeritus i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet