Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Trump pratar hemskt bra ...

RETORIKSPALTEN: Donald Trump är ingen bra talare. Men han vinner röster. Här får du veta varför.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Donald Trump sänker andra politiker med raljerande gester och översittarformuleringar. Jeb Busch åkte ut på grund av Trumps formulering: ”You can’t vote for Jeb, he is a low energy individual. We need high energy in this country”. Nog har Trump ”high energy”, så hög att dramaturgi ser blygsamt ut bredvid honom. Till denna veckas retorikspalt fick jag frågan att beskriva vad som gör en bra talare. Svaret är att en bra talare får folk att vilja lyssna, bland annat. Men jag kan inte påstå att Trump är en bra talare alls, men ändå vinner han röster. Att vinna röster och vara bra talare är inte alltid en förutsättning och Trump är beviset på det. Jag ska snart förklara varför.

Det som det svenska folket uppskattar mest hos kommunikatörer är inte ett dynamiskt kroppsspråk, perfekt uttal eller slagkraftiga liknelser. Utan det är en sak som alla kan få, du också – autencitet. Är du dig själv och folk känner det så kommer du ha goda förutsättningar att bli en bra talare. Kanske är det så att när vi inte ens tycker om en person så kan vi ge hen tummen upp för att hen är sig själv ändå, som Trump. Jag tror inte det är så stor skillnad på honom vid middagsbordet hemma eller bakom talarstolen framför 2 000 personer. Det är både genialiskt och skrämmande. Genialiskt för att han kan konsten att vara sig själv inför väldigt många andra och skrämmande att en person som Trump ens går hem. Men det är mest skrämmande för amerikaner. Kort efter Trump vann Super Thuesday så kraschade Kanadas hemsida för invandrare. Trump pratar illa om invandrare och ändå lyckas han få en stor del av amerikanerna att bli just det.

Att ha fördomar är inte svårt. Det är som att sätta en motor på roddbåten – din tankeprocess går snabbare. Fördomar är våra mest lättillgängliga tankar, de som ligger på greppavstånd i tankehyllan. Du behöver varken sträcka dig eller ta till stege för att nå dessa tankar. Tankarna finns ju inte så högt upp eftersom de har väldigt enkla förklaringsmodeller; ”Mexikaner är dumma för de kommer hit och jobbar svart, vi bygger en mur så du kan få jobb”. Sådana formuleringar kommer ur Trump och folk, lyssnar? Nej, det är inte det Trump lyckas åstadkomma. Det är inte retorik, utan en sorts tankehypnos och spegel. Han kommer med formuleringar som matchar de där lättillgängliga tankarna som väldigt många har. Folk tror att de lyssnar på Trump, men egentligen hör de bara på sina egna fördomar med slutsatsen att ”det känns bekant på nåt sätt”.

”Bekant” är ju som bekant rätt tryggt. De röstar tryggt på Trump och får känslan av att roddbåten fått en motor och de fått vind i håret. Visst fick den en motor. Men inget tyder på att båten kommer att gå framåt. Och på Trumps frisyr ser vi att vinden kommer från fel håll.

Elaine Eksvärd

vd Snacka Snyggt retorikbyrå