Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd, vd på Snacka Snyggt retorikbyrå.

Elaine Eksvärd: Enklast att skylla på offret

Forskare som väljer enkla förklarings- modeller på stora komplicerade problem – är ett problem, skriver GP:s nya retorikexpert Elaine Eksvärd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

RETORIKSPALTEN: ”Jag gav honom en örfil, för att han kallade mig hora.” Orsak och verkan är en ganska enkel förklaringsmodell som passar de som inte orkar ta in komplicerade förklaringsmodeller. Och ska man vara krass så är det ju inte alltid man orkar tugga i sig den senare modellen. Det är så, komplicerat. Men när forskare väljer enkla förklaringsmodeller på stora komplicerade problem, då åker en bekymmersrynka fram i pannan.

 

Nyligen har några forskare vid norska Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) noterat att Sverige har flest högerextrema mord per invånare – mord med rasistiska motiv. Det är verkan i detta fall. Orsaken? ”Den höga invandringen”. Hoppla! Nu åkte i stället ögonbrynen upp till hårfästet. Har ni hört denna retoriska knut förut? Låt oss knyta upp den genom att sätta samma resonemang i andra sammanhang.

 

Antal våldtäkter i Indien har ökat radikalt! Skälet? För många kvinnor har flyttat till Indien.

Antal sexuella övergrepp på barn har ökat radikalt i världen! Skälet? Det föds fler barn per familj.

Låter det vrickat? Det är för att det är vrickat att lyfta offer som orsak till det som de själva drabbats av. Det är vrickat av två skäl ”Du skyller på offret” och ”Det löser inte problemet”. Ska vi be invandrarna utvandra så mördarna ska sluta mörda? Ska vi be barn att sluta födas så pedofilerna inte lägger händerna på dem? Eller ska vi i stället lägga orsaken och problemet där det hör hemma – hos förövarna? Jag tycker det.

 

Jag tittar på min brasilianska mamma som kom hit 1976 – samma år som min man föddes. Hon har bott i Sverige lika länge som han har levt. I år räknat så är de precis lika svenska men ändå bär hon titeln ”invandrare”. Hon har skämtsamt frågat hur länge man ska vandra in i det här landet egentligen. Hon vandrade in i Sverige när Gustav vandrade in i livet. Ändå är hon förklaringen, menar dessa norska forskare, till att rasister mördar sådana som hon. Du kom hit, du är invandrare, då blir du mördad. Ingenstans får vi värderingen att det är fel. Inte heller får vi veta att rasisterna är problemet. Vi får höra forskare sakligt presentera orsak och verkan.

 

Denna typ av victim blaiming brukar oftast rasister ha som förklaringsmodell ”Jag dödade honom för att han var svart”. Folket ropar då upprört ”Rasist!”. Nu säger forskare ”Morden ökar för att invandringen ökar” och folket ropar i stället sakligt ”Rapport”. Om du tidigare inte har greppat normalisering av rasism så är detta ett solklart exempel. Orsaken? Ja, inte är det ett ökat antal forskare i alla fall.

Veckans retoriska tips: Köp inte enkla förklaringar på stora problem.

Elaine Eksvärd

vd på Snacka Snyggt retorikbyrå