Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Can Altintasli, sjuksköterska på avd 90/91 Sahlgrenska

Ekvationen på SU går inte ihop

Trots budgetunderskott, dålig arbetsmiljö, eftersatta löner och ett hot om 300 tjänster som ska försvinna så är vi många som tror Sahlgrenska som arbetsplats. Förverkliga löften och ge oss möjlighet att bli Sveriges bästa offentliga arbetsplats, skriver Can Altintasli, sjuksköterska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På SU ska 300 tjänster bort för att vi ska få en ”budget i balans och samtidigt hämta in föregående års underskott”. Det fick jag veta i veckan.

På jobbet är det som vanligt, patienter i korridoren och en desperat vårdplatskoordinator som ska fördela sjukhusets vårdplatser till patienter som väntar på att läggas in från akuten. Som så många gånger tidigare ligger patienter kvar på akuten upp till två vårddygn utan att ha fått någon plats på en avdelning. Tänker att i bästa fall kanske man skulle kunna klämma in ytterligare en patient på vår avdelning i någon del av korridoren.

Äts upp av inflationen

Löneutfallssamtal har vi haft och i år finns inte den jämställdhetssatsning som funnits tidigare, vilket gjort att vi hamnat där vi var innan – en lönehöjning som äts upp av inflationen. Undrar hur vi ska komma ikapp lönegapet i år? Nyanställda sjuksköterskor har vi nu åter igen, tyvärr har redan en hunnit säga upp sig. Snart kommer en del av mina undersköterskekollegor att försvinna om rådande anställningsstopp förlängs.

Samtidigt är de politiska målen satta, att vi ska bli Sveriges attraktivaste offentliga arbetsplats. Med anledning av hur det ser ut skrev flera av mina kollegor och jag ett brev med en uppmaning om att besöka oss i vår verksamhet när vi förverkligar verksamhetsmålen under anställningsstopp och slopad jämställdhetssatsning. Endast två partier svarade (V och S).

Nedåtgående spiral

Sahlgrenska har under många år varit på väg i en nedåtgående spiral, en utveckling som ledde till det kaos vi upplevde på akuten för mer än ett år sedan. Då fick vi besök av politikerna, de styrande lovade satsningar som skulle ge verkliga förändringar.

En del positiva förändringar har skett men vi är inte där än! Vi har inte jämställda eller konkurrenskraftiga löner, vi har inte en arbetsmiljö som slipper granskas av Arbetsmiljöverket, vi har fortfarande alldeles för få vårdplatser öppna. Men signalerna vi fick var att det skulle satsas, tills nu. Nu drar man i nödbromsen. Jämställdhetssatsningen på sjuksköterskornas löner är borta, mer än 300 tjänster hotas och budgetunderskottet är i ständigt fokus.

Ändå är vi många medarbetare som tror på vår arbetsplats. Ge oss förutsättningarna och tillsammans gör vi Sahlgrenska till Sveriges bästa offentliga arbetsplats.

Can Altintasli

sjuksköterska på avd 90/91 Sahlgrenska