Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ekonomiskt dråpslag väntar idrotten i Göteborg

I morgon onsdag (22/5) väntar ett ödesbeslut för idrotten i Göteborg. Kommunstyrelsen kan avgöra om ett redan pressat föreningsliv ska behöva ta den ekonomiska smällen när en annan verksamhet saknar finansiering. Låt inte detta ske, skriver Västra Götalands Idrottsförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs stad genomför sedan ett par år en extra satsning på ökad simkunnighet för skolelever (kallad ”Simlyftet”) utöver den obligatoriska simundervisningen i skolan. Simkunnighet är viktigt och satsningen behjärtansvärd. Problemet är pengarna. Simlyftet har hittills bekostats av statliga medel, men när kommunen under 2019 blev utan det statsbidrag som tidigare kunnat användas lämnades idrotts- och föreningsnämnden kvar med uppdraget att upphandla simskoleverksamheten – trots att man saknar täckning för det i sin budget.

Nu riskerar den lokala idrotten att få betala priset för missräkningen med statsbidraget, bland annat i form av sänkt föreningsstöd på 7,5 miljoner kronor bara i år.

Nu riskerar den lokala idrotten att få betala priset för missräkningen med statsbidraget, bland annat i form av sänkt föreningsstöd på 7,5 miljoner kronor bara i år. Det skulle ge allvarliga konsekvenser för barn och unga i staden, inte minst i de förorter där föreningar redan går på knäna.

Politikerna i kommunstyrelsen (KS) har på onsdagen (22/5) möjlighet att besluta om en utökad budgetram för idrotts- och föreningsnämnden (IOFN), för att kompensera för den kostnad på 15,5 miljoner som Simlyftet beräknas medföra i år. Det är vad vi förväntar oss av de förtroendevalda som gång på gång i kontakter med oss berömmer föreningarna för deras ovärderliga insatser.

I kommunen finns omkring 7 700 frivilliga tränare, lagledare och andra eldsjälar. De utför varje år ideellt arbete till ett värde av 381 miljoner kronor.

”Ovärderliga” är dock fel ord i sammanhanget, för det går att sätta en prislapp även på de ideella idrottsledarnas insatser. I kommunen finns omkring 7 700 frivilliga tränare, lagledare och andra eldsjälar. De utför varje år ideellt arbete till ett värde av 381 miljoner kronor (motsvarande lönen för 952 fritidsledare). Ge dem goda förutsättningar för att fortsätta göra vad de brinner för.

Om KS negligerar nämndens önskan om utökat nämndbidrag för att täcka kostnaderna för Simlyftet räknar förvaltningen med följande konsekvenser:

1. Det kontanta föreningsstödet måste minskas ytterligare (totalt har det då gjorts besparingar på 7,5 mkr sedan ingången av året, vilket är åtta procent av den totala bidragsbudgeten). Nerdragningen rör bland annat det lokala aktivitetsbidraget, LOK-stöd. Förvaltningens bedömning är att det framförallt kommer drabba ”redan hårt belastade föreningar, speciellt i socioekonomiskt utsatta områden”, vilket påverkar deras förmåga att rekrytera och engagera barn och unga.

2. Slopat fastighetsunderhåll för idrottsanläggningar (totalt en reduktion med 5,7 mkr eller 52 procent av budgeten). Många anläggningar som är i behov av upprustning skulle i stället förbli i sämre skick, med risk för driftstörningar och problem för föreningar att genomföra träningar och matcher. Anläggningar som berörs är Askims ishall, Angered sporthall, Torpahallen, Lundbybadet, Ruddalen, Lindholmens sporthallar med flera.

Som företrädare för den samlade föreningsidrotten är vi mycket oroade för de följder som kan komma av ett negativt beslut i kommunstyrelsen.

Som företrädare för den samlade föreningsidrotten är vi mycket oroade för de följder som kan komma av ett negativt beslut i kommunstyrelsen. Föreningar kan i klartext få det svårt att över huvud taget genomföra sina aktiviteter för barnen. Någon konsekvensanalys där idrotten på gräsrotsnivå tillfrågas finns inte – samma sak som när Lisebergshallen revs (och ingen kan nu ha missat vilka effekterna blev för de föreningar som höll till där).

Gör inte om samma misstag en gång till. Ge föreningarna och dess ideella ledare förutsättningar att bedriva den idrottsverksamhet som ni politiker brukar hylla dem för.

Christer Östholm

ordförande

Västra Götalands Idrottsförbund

Johan Gadd

distriktsidrottschef

Västra Götalands Idrottsförbund