Replik
Ekologisk odling,19/2, 22/2
Stefan Wirsenius påstår att ekologisk odling är negativt för klimatet. Som argument för detta använder han sig av SCB:s skördestatistik för Sverige som visar att skördenivån för ekologiska grödor är betydligt lägre än konventionellt odlade.
Problemet med detta är att den mesta ekologiska odlingen ligger i skogs- och mellanbygd medan det på slätterna är mest konventionell odling.
Den som har nån grundläggande kunskap om jordbruk vet att skördenivån per hektar är högre på slätten oavsett odlingsmetod.
Om man ska kunna göra en sån jämförelse måste man gå ner på gårdsnivå eller ännu hellre skiftesnivå.
Min spannmålsskörd har minskat från cirka fem ton/ha till cirka fyra ton/ha sen jag blev ekobonde. Alltså 20 procent minskning. Ärtskörden har inte minskat alls.
Jag är själv ekologisk odlare i slättbygd i Mellansverige sen cirka fem år tillbaka. Bara växtodling. Ingen djurhållning.
Min spannmålsskörd har minskat från cirka fem ton/ha till cirka fyra ton/ha sen jag blev ekobonde. Alltså 20 procent minskning. Ärtskörden har inte minskat alls. Dessa erfarenheter har även de kollegor jag har talat med.
Wirsenius påstår att ekologiska ärtor har 50 procent och ekologiskt vete 70 procent högre klimatpåverkan än motsvarande konventionella grödor på grund av lägre skördar. Detta stämmer som synes inte alls med praktiska erfarenheter.
Han har säkert räknat rätt utifrån de siffror han har stoppat in i beräkningarna, men siffrorna han har stoppat in är felaktiga.
Jag kan tycka att det är något märkligt att jag som har noll högskolepoäng måste tala om för ett gäng forskare på Chalmers att indata i en beräkning måste vara rätt för att resultatet ska bli rätt, men varsågod. Jag bjuder på det.
Göran Torstadius
lantbrukare med ekologisk odling