Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

400 miljoner kronor skulle ha gett 70–80 miljoner kronor i Västra Götaland. Pengar som kunde prioriterats till att anställa fler barnmorskor och behålla dem vi har, skriver debattörerna.

Efterlängtade pengar till förlossningsvården fryser inne

Västra Götalandsregionen skulle ha haft mer pengar till fler barnmorskor, om inte de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstat ned regeringens budget, skriver bland andra Eva Olofsson (V), oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

SVT:s Västnytt har uppmärksammat arbetsmiljön för barnmorskor i Göteborg, bland annat med exempel från Mölndals sjukhus. Vi har brist på barnmorskor, och det får effekt på arbetsmiljön. Främst är det nattarbetet som är allt för pressat. Det är självklart oroande att barnmorskorna bedömer situationen som så allvarlig att de slutar och söker sig till andra yrken. Det är få situationer i vården som är så beroende av att personalen kan förmedla trygghet som när barn föds. Föräldrar behöver få känna att personalen hinner med att både ge dem ett bra bemötande och att förlossningen sker under medicinskt säkra former.

Regeringen hade genom förhandlingar med Vänsterpartiet ett budgetförslag för 2015 som innehöll en satsning på förlossningsvård, efter ett förslag från Vänsterpartiet. Det var ett löfte från oss i valrörelsen. 400 miljoner kronor skulle ha gett 70–80 miljoner kronor i Västra Götaland. Pengar som kunde prioriterats till att anställa fler barnmorskor och behålla dem vi har. Pengarna kunde ha använts till högre löner för att locka tillbaka barnmorskor som lämnat yrket och inspirerat sjuksköterskor till att vidareutbilda sig till barnmorskor. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har i riksdagen enats om att fälla den statliga budgeten och orsakat en regeringskris som lett till extra val. De har röstat ned en rödgrön budget som bland annat skulle ha varit en del i en bättre förlossningsvård i Västra Götaland, och det får de nu ta ansvar för.

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd, Västra Götalandsregionen

Jan Alexandersson (V)

ersättare, regionstyrelsen Västra Götalandsregionen