Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I SDN Norra Hisingen har vi nu fattat beslut om att utveckla öppenvården, skriver Jens Adamik (L) och Sabina Music (C). Bild: Pressbilder, Fredrik Sandberg/TT
I SDN Norra Hisingen har vi nu fattat beslut om att utveckla öppenvården, skriver Jens Adamik (L) och Sabina Music (C). Bild: Pressbilder, Fredrik Sandberg/TT

Effektiviseringar i välfärden ett måste för att nå målen

I en debattartikel beskyller Mikael Wallgren (V) och Anna Siitam Wadman (MP) alliansen för nedskärningar i välfärden. De omorganiseringar vi gör på Norra Hisingen handlar dock om att leverera bra välfärd på ett effektivare och smartare sätt, skriver Jens Adamik (L) och Sabina Music (C), SDN Norra Hisingen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Nedskärningar Norra Hisingen, 26/11

Den 26 november skrev Mikael Wallgren (V) och Anna Siitam Wadman (MP) en text där de tar i från tårna. Problemen med deras text är många. Det första felet är att de beskyller alliansen för nedskärningar på fritidsgårdarna, något som Wallgren själv var med och fattade beslut om för ett år sedan när han satt vid makten.

Det tidigare styret lovade mycket men alla löften blev till sand när pengarna var slut

Det rödgröna styret hade då ett underskott på 80 miljoner. Året dessförinnan hade de underskott på 40 miljoner. Det tidigare styret lovade mycket men alla löften blev till sand när pengarna var slut. Sedan alliansen tillträdde den 1 januari har vi hållit budget varenda månad.

Fokuserar på välfärdens kärna

Vi har ett bra utgångsläge och kan fokusera på välfärdens kärna och att hitta smartare och effektivare sätt att leverera bra välfärd. Den omorganisering vi nu beslutat om på resursteamet är just en sådan.

Wallgren och Wadman uppger att de sedan tidigare satsat på resursteamet, något vi inte tvivlar på. Men vi kan konstatera att förvaltningen uppger att vi har en av de dyraste öppenvårdsenheterna i hela Göteborg och att vissa personer gått där så länge som nio år utan att de kunnat påvisa någon förändring. När förvaltningen gick igenom verksamheten visade det sig att varje behandlare har mellan sex och sju ärenden per person. I en jämförelse med liknande verksamheter i Östra Göteborg har de mellan 13 och 15 ärenden.

Utvecklar öppenvården

I SDN Norra Hisingen har vi nu fattat beslut om att utveckla öppenvården. Vi har satt en organisation som ska ge personer med akuta behov ett första möte med behandlingspersonal samma dag och sett till att det i normalfallet inte ska ta mer än två veckor från det att en person fått beslut om öppenvård till att den träffat sin behandlare. Detta är en ambition som är långt över de tre månader som IVO ställer som krav på att verkställa beslut.

Med de effektiviseringar vi nu lanserar kommer behandlare att ha mellan tio och tolv ärenden per person

Med de effektiviseringar vi nu lanserar kommer behandlare att ha mellan tio och tolv ärenden per person. Vi ska ha tätare uppföljningar så att patienterna faktiskt får den behandling de behöver.

Vi kan tyvärr inte ta åt oss äran för detta ambitiösa mål, utan det gjorde de rödgröna för flera år sedan. Till skillnad från de rödgröna vill vi i alliansen däremot inte bara sätta upp mål utan vi vill även nå upp till målsättningen.

Jens Adamik (L), ordförande Norra Hisingen

Sabina Music (C), 1:e vice ordförande Norra Hisingen