EU-kommissionen lämnade nyligen förslag på hur Europol kan förstärkas, men ett alldeles för svagt sådant. Europol måste framför allt göras mer operativt. EU:s polisarbete bör också inriktas på just smugglingen som är kopplad till grov kriminalitet och på att bekämpa de internationella stöldligorna, skriver debattören.
EU-kommissionen lämnade nyligen förslag på hur Europol kan förstärkas, men ett alldeles för svagt sådant. Europol måste framför allt göras mer operativt. EU:s polisarbete bör också inriktas på just smugglingen som är kopplad till grov kriminalitet och på att bekämpa de internationella stöldligorna, skriver debattören. Bild: Peter Dejong

Effektivisera EU-samarbetet för att bekämpa terrorismen

Svenska folket vill att EU bekämpar terrorismen och den organiserade brottsligheten. Det är nu hög tid att leverera detta. EU:s fria rörlighet ska inte gälla för kriminella och terrorister, skriver Tomas Tobé (M) Europaparlamentariker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Nyligen presenterades resultatet av en omfattande opinionsundersökning om inställningen till EU hos befolkningen i de olika medlemsländerna, som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Europaparlamentet. En fråga gäller vad Europaparlamentets främsta prioriteringar bör vara, och en majoritet av svenskarna har svarat att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet är den allra viktigaste uppgiften. Skälen till att en majoritet av de tillfrågade svenskarna svarat detta är naturligtvis olika, men det ligger nära till hands att dra paralleller till läget i Sverige och den svenska regeringens uppenbara oförmåga att ta tag i problemen och genomföra de åtgärder som krävs.

Grövre våld

Våldet i kriminella kretsar blir allt grövre och rapporterna om gängkonflikter kommer i mängder. De kriminella nätverken har cirka 5 000 medlemmar, enligt polisen. Förra året genomfördes också fler skjutningar än någonsin i Sverige, sedan statistik började föras. Utvecklingen leder till att flera oskyldiga tragiskt har hamnat emellan och skadats eller fallit offer, även barn. Hederliga människor utsätts också när stöldligor återkommande kan länsa bostäder, sommarstugor och småbåtshamnar. Det finns därför tyvärr mycket att vara såväl upprörd över som orolig för när det gäller lag och ordning i Sverige.

ANNONS

Vi minns också alla terrordådet på Drottninggatan. 2020 var dessvärre ännu ett nytt mörkt år i Europa med flera nya brutala attacker, i Frankrike och Österrike. Svenska folket har insett att samhällskontraktet är hotat och att vi nu behöver EU:s hjälp för att återupprätta lag och ordning. Självfallet krävs det även nationella åtgärder, som straffskärpningar och satsningar på polisen. Men samtidigt kan Europasamarbetet användas i högre utsträckning än i dag för att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet. Särskilt när problemen har starka gränsöverskridande kopplingar.

Sverige ett smörgåsbord

Terrorismen är internationell. Gängkonflikterna göds av smuggling av narkotika och illegala vapen, som strömmar in i EU. Stöldligorna, som ser Sverige som ett smörgåsbord, kommer ofta från Östeuropa eller Baltikum. Därför är det också EU:s uppgift att sätta stopp för detta. Till stor del handlar det om att stärka den gemensamma polismyndigheten och utöka dess befogenheter.

EU-kommissionen lämnade nyligen förslag på hur Europol kan förstärkas, men ett alldeles för svagt sådant. Europol måste framför allt göras mer operativt. EU:s polisarbete bör också inriktas på just smugglingen som är kopplad till grov kriminalitet och på att bekämpa de internationella stöldligorna.

Insatserna mot terrorism kan i sin tur skärpas genom att Europols så kallade anti-terrorcenter byggs ut. Samtidigt måste vi öka insatserna mot penningtvätt och utländsk terrorfinansiering, genom skarpare kontroller och mer harmoniserad lagstiftning mellan EU:s medlemsländer.

ANNONS

När vi nu har stora gränsöverskridande problem med brottslighet och terrorism måste EU helt enkelt göra mer, och det verkar svenska folket hålla med om

Politik handlar om att lösa samhällsproblem, oavsett om det är lokalt, nationellt eller globalt. När vi nu har stora gränsöverskridande problem med brottslighet och terrorism måste EU helt enkelt göra mer, och det verkar svenska folket hålla med om.

Det är också vad vi moderater menade när vi 2019 gick till val på att stoppa den fria rörligheten för kriminella och göra Sverige och Europa tryggare.

Tomas Tobé (M) Europaparlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS