Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det vore bättre om Ebba Busch Thor bidrog till en bättre sjukvård genom att kritisera sina partikamrater i Västra Götaland, Stockholm, Skåne och de andra tio regionerna där KD är med och styr, för läget i sjukvården, skriver debattörerna.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Det vore bättre om Ebba Busch Thor bidrog till en bättre sjukvård genom att kritisera sina partikamrater i Västra Götaland, Stockholm, Skåne och de andra tio regionerna där KD är med och styr, för läget i sjukvården, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ebba Busch Thors (KD) sjukvårdsretorik är ologisk

Vårdköerna har blivit allt längre under det blågröna styret i regionen. Ebba Busch Thors (KD) ”lösning” är att förstatliga sjukvården. Men att flytta ansvaret löser inte ett enda problem, skriver bland andra Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I den nationella debatten om sjukvården låter det som att regeringen har allt ansvar för hur sjukvården styrs. En av dem som låter allra mest är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Hon utger sig för att vara sjukvårdens frälsare, men gå inte på hennes retorik. Hennes höga tonläge skorrar falskt, sannolikt för att dölja att det är hennes eget parti som bidrar till de brister hon målar upp.

Busch Thor är givetvis högst medveten om att det är regionerna, inte regeringen, som har ansvaret för sjukvården. Och hon vet självklart också att hennes eget parti är med och styr i 13 av landets 21 regioner. Det gäller inte minst i de tre största regionerna – Stockholm, Västra Götaland och Skåne – som tillsammans ansvarar för sjukvården för över hälften av landets invånare.

Dubbelmoral

Det är ett rejält underbetyg hon ger sina egna partikamrater när hon utmålar den svenska sjukvården som katastrofal. Men denna svartmålning av sjukvården drabbar inte bara styrande kristdemokrater – det är också en gigantisk nedvärdering av det enorma arbete som de 100 000-tals anställda i sjukvården utför varje dag, dygnet runt och under årets alla dagar. Det är oförsvarligt! Ebba Busch Thor borde i stället ödmjukt tacka vårdpersonalen, som med sin höga kompetens bidrar till att den svenska sjukvården rankas som topp fem i världen.

Det är ett rejält underbetyg hon ger sina egna partikamrater när hon utmålar den svenska sjukvården som katastrofal

Den forskning och utveckling som sker inom sjukvården är i världsklass och besöken från utlandet som är intresserade av att studera den svenska sjukvården haglar tätt. Hade Ebba Busch Thor skränat mindre och i stället bemödat sig med att lyssna på alla medborgare som på olika sätt har varit i kontakt med vården skulle bilden vara en annan. De allra flesta är mycket nöjda med både kvaliteten i vården och det bemötande de får.

Ett resultat av det grönblå styret

Ebba Busch Thor har dock rätt i en sak: Vi har i Sverige bekymmer med att leverera vård i rätt tid. Väntan på besök och behandling är i en del fall alldeles för långa, inte minst i Västra Götalandsregionen, där köerna till operation och behandling och väntetiderna på akuterna ökat kraftigt under de fem år som Kristdemokraterna suttit i ledning, tillsammans med M, L, C och MP.

Väntan på besök och behandling är i en del fall alldeles för långa, inte minst i Västra Götalandsregionen

Vi socialdemokrater ser att det finns problem. Vi tar oss också an problemet, såväl på nationell som regional nivå, oavsett om vi styr eller inte. För oss är sjukvården för viktig för att vi inte skulle ta ansvar även i opposition. Den S-ledda regeringen ökade under förra mandatperioden statsbidragen till nivåer vi aldrig tidigare sett. Bara Västra Götalandsregionen fick mångmiljardbelopp i uppräknade och nya statsbidrag för att bland annat satsa på vården, korta köer och öka antalet anställda och förbättra deras arbetsvillkor.

Kontraproduktivt

Ebba Busch Thors ”lösning” är att förstatliga sjukvården. Men att flytta ansvaret löser inte ett enda problem. Det riskerar i stället att skapa nya, när de ansvariga för sjukvården då skulle komma längre bort från patienter, personal, vårdcentraler och sjukhus. Sjukvården blir inte bättre av att den styrs från Helgeandsholmen i Stockholm, en flott villa i Uppsala eller från ett strandparty i Israel. Sjukvården kan enbart förbättras genom målmedvetna satsningar, inte minst på personal och medicinsk teknik och forskning. Och för det krävs ökade resurser, inte skattesänkningar och höjda bidrag till poolstädning och ogräsrensning till dem som redan har det gott ställt.

Sjukvården blir inte bättre av att den styrs från Helgeandsholmen i Stockholm, en flott villa i Uppsala eller från ett strandparty i Israel

Det vore bättre om Ebba Busch Thor bidrog till en bättre sjukvård genom att kritisera sina partikamrater i Västra Götaland, Stockholm, Skåne och de andra tio regionerna där KD är med och styr, för läget i sjukvården. Att sitta i tv-soffor och beklaga sig över regeringen är bara futtigt och fegt.

Slutligen är det mycket svårt att se vad som skulle förbättra sjukvården om Kristdemokraternas förslag om att bland annat slopa kostnadsfri primärvård för våra äldsta, avgiftsbelägga mammografin och försämra tandvården genom att sänka åldersgränsen för fri vård till 20 år genomförs.

Det ser vi socialdemokrater som tydliga försämringar för grupper som redan har det svårt – grupper som vi vill satsa på genom att till exempel införa kostnadsfria besök hos sjuksköterska i primärvården för alla över 65 år, stärka tandvården genom kostnadsfritt besök hos tandhygienist för alla ålderspensionärer, ge unga vuxna fri tandvård och på sikt införliva hela tandvården i det allmänna högkostnadsskyddet. Det är att arbeta för jämlik vård, och betydligt viktigare att lägga pengar på än nya jobbskatteavdrag till människor som redan har det gott ställt.

Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot, ordförande Göteborgsområdets partidistrikt

Kenneth G Forslund (S), riksdagsledamot, Göteborgsområdets partidistrikt

Joakim Järrebring (S), riksdagsledamot, Göteborgsområdets partidistrikt

Jim Aleberg (S), ersättare regionstyrelsen, Göteborgsområdets partidistrikt

Janette Olsson (S), regionråd i opposition, Göteborgsområdets partidistrikt