Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Emanuelsson, Juseks förhandlingschef för offentlig sektor

Dyrt och ineffektivt att flytta myndigheter

Att flytta etablerade myndigheter är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera våra gemensamma resurser, skriver Lena Emanuelsson, Jusek.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lena Emanuelsson Juseks förhandlingschef för offentlig sektor
Lena Emanuelsson
Juseks förhandlingschef för offentlig sektor

Replik

Statliga myndigheter, 31/10

Att låta myndigheter flytta, företrädelsevis från Stockholm till andra delar av landet, har blivit ett populärt grepp. Anders Olshov från tankesmedjan Intelligence Watch tar ett sådant och menar att Finansinspektionen och delar av Finansdepartementet ska flytta från Stockholm till Göteborg.

Självklart ska våra myndigheter finnas och verka även utanför de större städerna. Men att flytta etablerade myndigheter från en plats till en annan i hopp om att blåsa liv i landsdelarna utanför storstadsregionerna är tyvärr mest ett spel för gallerierna.

Stora problem

Flera rapporter och utredningar visar att det tar lång tid för en omlokaliserad myndighet att återhämta sig efter en flytt. Statskontoret har pekat på svårigheten att hitta rätt kompetens på den nya orten och det faktum att få anställda väljer att följa med gör omlokaliseringarna dyra och ineffektiva.

En minst lika viktig aspekt av omlokaliseringarna är vilka effekter de får för individen. Bland Juseks medlemmar finns många som arbetar på myndigheter. De har ofta familj och nätverk på den plats där de sökte sitt nuvarande arbete. Att plötsligt förväntas byta bostadsort när arbetsgivaren omlokaliseras är för många ett svårt val. Plötsligt ska bostaden säljas, barnen bryta upp från kompisarna och familjen tvingas säga hej då till nära och kära.

Alternativet för många är att säga upp sig. Ett sämre alternativ jämfört med att bli uppsagd för den som är beroende av att trygghetssystemen faller ut till fullo.

Stora konsekvenser

Om några veckor avgörs ett principiellt viktigt mål i Arbetsdomstolen. Jusek har, tillsammans med ST, stämt Arbetsgivarverket med anledning av Fastighetsmäklarinspektionens flytt till Karlstad. Det vi vill ha prövat är om anställda vid myndigheter omfattas av arbetsskyldighet även vid en omlokalisering. I klarspråk, ska anställda som inte vill flytta med sägas upp eller tvingas säga upp sig? Domen i målet kommer att få stora konsekvenser för våra medlemmar och de fortsatta planerna på omlokaliseringar.

Gärna myndigheter i hela Sverige men prioritera att placera nya myndigheter utanför Stockholm snarare än att flytta välfungerande myndigheter och tvinga våra medlemmar att bryta upp sina liv.

Lena Emanuelsson

Juseks förhandlingschef för offentlig sektor