Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Menar Moderaterna allvar med att stärka kommunernas ekonomi, så får partiet avstå från förslag som riskerar att slå mot skolorna och förskolorna, skriver Johanna Jaara Åstrand<strong id=, förbundsordförande Lärarförbundet. Bild: Jessica Gow/TT, Pressbild">
Menar Moderaterna allvar med att stärka kommunernas ekonomi, så får partiet avstå från förslag som riskerar att slå mot skolorna och förskolorna, skriver Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet. Bild: Jessica Gow/TT, Pressbild

Dumpa inte nya kostnader på kommunerna

När Moderaterna lovar att öka statsbidragen till kommunerna och inte minst skola och utbildning hoppas jag att de inser att det måste vara reala förstärkningar. Det håller inte att ge med ena handen och ta med den andra, skriver Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Underfinansierad skola, 5/11.

Det är välkommet om Moderaternas Kristina Axén Olin (GP 5/11) lovar att öka statsbidragen till kommunerna och inte minst till skola och utbildning. Jag hoppas att Moderaterna också inser att det måste vara reala resursförstärkningar. Det håller inte att ge med ena handen och ta med den andra.

På samma sätt leder partiets neddragningar av arbetsförmedlingen till att kommunerna får ta ökade kostnader när människor blir arbetslösa

Fast det är precis det som riskerar ske när Moderaterna föreslår nedskärningar i sjukförsäkringen som riskerar leda till att sjuka människor i stället hamnar i en situation där de tvingas till socialbidrag, vilket belastar kommunernas ekonomi rejält. På samma sätt leder partiets neddragningar av arbetsförmedlingen till att kommunerna får ta ökade kostnader när människor blir arbetslösa. Menar Moderaterna allvar med att stärka kommunernas ekonomi, så får partiet avstå från dessa förslag.

Moderata kommuner nedprioriterar skolan

Hoppas också att de moderata kommunpolitikerna verkligen väljer att prioritera behoven i skola och förskola. Viss oro finns på den punkten. För tyvärr skär många moderatstyrda kommuner ner på just utbildning inför nästa år.

I Lärarförbundets årliga kommunrankning visar det sig att moderatstyrda Täby är den kommun som lägger näst minst resurser på skola och utbildning i relation till referenskostnaden i det kommunala utjämningssystemet. Sista platsen innehas av Gnesta, en kommun som Moderaterna styr tillsammans med Socialdemokraterna och där Moderaterna har ansvaret för just skolan.

Ser man till lärartäthet ligger två moderatstyrda kommuner i botten, nämligen Ale och Huddinge

Ser man till lärartäthet ligger två moderatstyrda kommuner i botten, nämligen Ale och Huddinge. För att pengar till kommunerna verkligen ska komma skola och förskola till del så krävs också att de moderata kommunpolitikerna tar sitt ansvar.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet