Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Rothenberg (M)riksdagsledamot

Dubbelmoral gagnar inte det fria ordet

Att som de populistiska författarna bakom uppropet om en "nazifri" Bokmässa blunda för den ena extremismen och förfasa sig över den andra är inget annat än dubbelmoral och hyckleri, skriver Hans Rothenberg (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hans Rothenberg (M) riksdagsledamot
Hans Rothenberg (M) riksdagsledamot

Hyckleriet når nya höjder när ett hundratal författare förfasar sig över att årets Bok & Bibliotek haft det högerextrema förlaget Nya Tider som utställare. Under parollen "En nazifri Bokmässa 2017" manar man till bojkott om Nya Tider får ställa ut nästa gång. Paradoxalt skulle bojkotten innebära att det fria ordet lämnar fältet fritt för de extrema åsikter som författarna säger sig vilja motverka.

Frågan kring kontroversiella utställare har blivit särskilt uppmärksammad då yttrandefrihet var temat för årets mässa. Hanteringen har från arrangören lämnat mycket övrigt att önska, vilket i slutändan riktat oförtjänt starkt ljus på det aktuella förlaget. Nya Tider flirtar obehindrat med fascismens ideologiska rötter vilket med rätta är kontroversiellt. Men om man förfasar sig över detta finns det i så fall annat att också förfasa sig över på en bokmässa. Var finns de hundra författarnas avsky mot vänsterextremismens företrädare på Bok & Bibliotek?

Kommunistiska rötter

När mysvänsterns favoritfarbror Sven Wollter i seminarier och montrar får lägga ut texten är det den trevlige skådespelaren man ser. Inte den revolutionäre aktivisten vars kommunistiska rötter är lika extrema och värda att ta avstånd från. Fascismens, nazismens och kommunismens samlade blodbad genom historien borde ställa dem och deras nuvarande företrädare vid en välförtjänt skampåle. Detta kan inte Lisa Bjurwald och de hundra författarna blunda för. Därmed inte sagt att extremisternas röster ska tystas.

Det är nödvändigt att möta och bemöta extremismen. Tystnaden göder alltid de mörka krafterna varför det fria ordet ska flöda fritt och inte bojkottas. Låt därför kommande mässor ge utrymme åt så många åsiktsriktningar som möjligt och låt oss alla granska dem kritiskt. Att som de populistiska författarna blunda för den ena extremismen och förfasa sig över den andra är inget annat än dubbelmoral och hyckleri.

Hans Rothenberg (M)

riksdagsledamot