Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dubbelfel av S om t-skatten och Backaundantaget

Att Backaborna fått som de ville med undantaget från trängselskatten är inte korrekt. Dessutom är det knappast rättvist som Gunilla Carlsson (S) påstår, skriver Theo Papaioannou (VV) och Catarina Pettersson (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För åtminstone fjärde gången kunde vi läsa i GP och andra media att det nu är klart att Backaborna får sitt undantag från trängselskatten. Men ärendet har än så länge bara passerat skatteutskottet – inte riksdagen. Trots lovvärda intentioner från kommunen att lyssna på medborgarnas synpunkter om vad som borde göras i Backa, väljs nu ett helt annat alternativ än det som de boende i Backa önskade. GP:s konstaterande att Backaborna fått som de vill är därför inte korrekt. Så mycket för medborgardialog och lokal påverkan.

Andra områden som är inlåsta på liknande sätt; Guldheden, Örgryte Skår, Lindholmen och Kallebäck, får finna sig i att bli ignorerade. På Transportstyrelsens hemsida kan man klart och tydligt läsa att inga fler undantag är aktuella i dagsläget.

Det är därför svårt att förstå riksdagsledamoten Gunilla Carlssons (S) påstående att trängselskatten nu är rättvis. Hon menar också att undantaget inte är någon valtaktik. Det var förstås en ren tillfällighet att det, bara tre dagar före valet 2014, påstods vara klart att undantaget skulle gälla från 1 januari 2015. Och efter valet slog slumpen till igen den 2 december när S-ministern Anna Johansson sköt upp beslutet på obestämd framtid.

Men trängselskatten är orättvis för alla som bor i Göteborg. Därför är det en kraftig örfil som kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), utdelar när hon säger att Backaborna förtjänar detta. Förtjänar då alla andra göteborgare straffskatten? Eftersom 57 procent av invånarna röstade nej i folkomröstningen är det en märklig inställning. Det enda rätta är att bågarna tas bort för alla och inte bara för några.

Till sist så finns det en passus i skatteutskottets utlåtande: Ingenting händer med Backaundantaget förrän regeringen beslutar om när det ska börja gälla. Alltså är det fortfarande ett tomt löfte.

Theo Papaioannou (VV)
partiledare, Vägvalet

Catarina Pettersson (VV)
partiombudsman, Vägvalet