Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dribbla inte med våra löner

Många av våra medlemmar väntar nu oroligt på vad löneavtalet med SKL ska ge. De signaler vi har fått från arbetsgivaren tyder inte på att de läser avtalet så som parterna har avsett, skriver Kommunal Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I det avtal som skrevs mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, ingår en extra satsning på undersköterskor. Den innebär 500 kronor utöver löneutrymmet. Det visade sig genast att kommuner och landsting tolkade avtalet väldigt olika gällande vilka som ska omfattas av satsningen, varpå parterna kom ut med ett förtydligande.

Parterna vill inte från centralt håll nämna varje grupp som ingår. Man måste enas lokalt eftersom det finns en uppsjö titlar och tjänster som berörs av avtalet. Tyvärr har vi sett att lokala arbetsgivare tolkar texten om satsningen mer restriktivt än avsett.

Ska också inkluderas

Avtalets satsning gäller undersköterskor och de med likvärdiga arbetsuppgifter som också har undersköterskeexamen. Kommunals syn är därför att skötare inom psykiatrin, ambulanssjukvårdare och barnsköterskor ska inkluderas, liksom vissa andra som har undersköterskeexamen i botten, men en annan titel i dag.

Nästa förhandling mellan SU och Kommunal är den 9 september. De signaler vi fått tyder inte på att SU tar tillfället att bli en mer attraktiv arbetsgivare. SU har Sveriges lägsta löner och därtill en mycket pressad arbetssituation för många anställda. Samtidigt har vi ett galopperande problem med kompetensförsörjning. Utbildningsplatser står tomma och erfaren personal går till andra arbetsgivare.

Avtalet är tydligt

Psykiatrin har stängt tre avdelningar på grund av personalbrist. Även inom barnsjukvården är läget akut. En barnsköterska är utbildad undersköterska och utför samma slags uppgifter, med skillnaden att patienterna är barn. Trots att avtalet är tydligt här, finns tecken på att SU inte vill inkludera sina skötare och barnsköterskor i satsningen. De borde tänka på hur svårt de har att rekrytera kompetent personal.

Nu vet vi inte hur resultatet blir för oss på SU. Men om det uppstår problem förväntar vi oss att SU:s styrelse tar ansvar för att avtalet tolkas på ett rimligt sätt. Det är inte försvarbart att lägga ansvaret för sjukhusets ekonomi på Kommunals lågavlönade medlemmar. Vi tar ansvar för patienterna och allt annat som vi har till uppgift 24 timmer om dygnet och sju dagar i veckan. Våra chefer och politiker har ansvaret för ekonomin, liksom för vårdkvaliteten och våra arbetsvillkor. Och det hänger ihop – fungerar inte personalsituationen kan vi omöjligt ge våra medborgare en god vård.

Karin Andersson

ordförande Kommunal SU Mölndal

Lars-Göran Baath

ordförande Kommunal SU Psykiatri

Hans Ekström

ordförande Kommunal SU Sahlgrenska

Eva Kärrman

ordförande Kommunal Väst och SU Östra