Det är ett SD-krav som tillgodoses, och det är ett mycket bra förslag – för sexköpare, för människohandlare, för grova kopplare och personer som exploaterar tiggare, skriver Thomas Ahlstrand, åklagare.
Det är ett SD-krav som tillgodoses, och det är ett mycket bra förslag – för sexköpare, för människohandlare, för grova kopplare och personer som exploaterar tiggare, skriver Thomas Ahlstrand, åklagare. Bild: Kent Eng

Dråpslag för kampen mot människohandel

För människohandelns offer är den nya riksdagsbudgeten katastrofal när Jämställdhetsmyndigheten i Angered tvingas lägga ner, skriver Thomas Ahlstrand, åklagare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Enligt uppgifter i pressen innebär nya riksdagsbudgeten, som moderaterna och kristdemokraterna lagt med stöd från Sverigedemokraterna och passivt stöd från liberaler och centern, bland annat att Jämställdhetsmyndigheten, som ligger i Angered sedan ett drygt år, ska läggas ner. Det är ett SD-krav som tillgodoses, och det är ett mycket bra förslag – för sexköpare, för människohandlare, för grova kopplare och personer som exploaterar tiggare.

För offer för människohandel, för kvinnor som tvingats in i eller hamnat i prostitution, för personer som tvingas tigga eller tvångsarbeta är det tvärtom ett förfärligt förslag.

En riktig och viktig arbetsuppgift

För en av Jämställdhetsmyndighetens arbetsuppgifter är att samordna och utveckla arbetet mot människohandel. Det handlar inte om meningslösa konferenser, åtgärdsprogram, resor. Det är en arbetsuppgift på riktigt. Här samordnas insatser från socialtjänst, polis, åklagare, regioner, Migrationsverket och sjukvården. Det handlar om att hjälpa och stötta dem som jobbar konkret mot brottsligheten och för brottsoffren.

ANNONS

Här har vi en utnyttjad tjej – vad ska vi göra, har vi ett boende? Finns polis tillgänglig, finns åklagare? Det verkar som det finns ett kringresande sällskap handikappade tiggare som tas om hand av misstänkta personer. Kan vi hitta åtgärder? Kan vi ingripa nu? Kan vi få ihop poliser, en åklagare, socialsekreterare, tolkar och andra för ett ingripande där barn är inblandade och måste tas om hand genast? Vad ska vi göra med den förståndshandikappade tiggare som rymt från sin ägare och som avvisats på polisstation för ingen begrep vad han sa? Innebär ett inflöde av nyanlända från Mongoliet att det finns en organisation bakom?

De som drabbas är de som redan är längst nere, de vi inte vill se

De här uppgifterna, som behövs, sköttes tidigare för hela landet av Länsstyrelsen i Stockholm. De togs över av Jämställdhetsmyndigheten när den bildades. En nedläggning av myndigheten innebär att ingen längre har ansvar för det arbetet. Det kommer alltså inte att utföras.

Och alla som har till uppgift att möta och bekämpa den brottslighet vi brukar sammanfatta som människohandel kommer att få sämre verktyg för att utföra uppdraget. Fler förövare kommer undan, fler brottsoffer får fortsätta sitt förfärliga liv under tvång, fattigdom, förnedring och utnyttjande.

De på botten drabbas

Det betyder inte att bofasta personer i förorten eller innerstaden eller i villaområdet eller på landsbygden kommer att drabbas. Ingen som röstat i riksdagsvalet är berörd. De som drabbas är de som redan är längst nere, de vi inte vill se: den blinde tiggaren i gathörnet som varje kväll redovisar sina intäkter till sin ägare för att få lov att sova över natten i hans bil, den unga flyktingtjejen som efter en inledande våldtäkt säljs över nätet till olika män för att få mat, husrum och för att inte hennes mamma ska dödas, de kringresande kvinnorna som måste skicka ner pengar till sina barn för att de ska överleva och som hallickar ger erbjuder del i sov- och arbetsplats mot hälften av intäkterna från prostitutionen plus kostnadsersättning, de trasiga uteliggare från Balkan och Polen som tvingas stjäla i butiker och får rejält med stryk om de inte stjäl tillräckligt, de unga ensamkommande pojkar som stjäl på gatan för en plats att bo. De drabbas.

ANNONS

Men det kanske de som bestämde budgeten tyckte var helt i sin ordning.

Thomas Ahlstrand

åklagare, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS