Djurskyddslagen tillåter att vi använder djur i djurförsök om det sker under hårt reglerade former, skriver debattörerna.
Djurskyddslagen tillåter att vi använder djur i djurförsök om det sker under hårt reglerade former, skriver debattörerna. Bild: Thomas Johansson

Djurförsök nödvändigt för svensk forskning

I Sverige och EU är ambitionen att utveckla och prioritera djurfria metoder inom forskning. Samtidigt som det är viktigt att det finns förutsättningar för forskning i Sverige, skriver bland andra Håkan Henrikson, chefsveterinär och näringslivschef på Jordbruksverket.

ANNONS

Replik

Djurförsök, 17/10.

Med anledning av den debattartikel som representanter från Djurskyddet Sverige skrev i GP (17/10), vill vi som ledamöter i Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål lyfta fram vad vi gör på svensk nivå.

Den svenska viljeinriktningen är tydlig; vi arbetar för att ersätta, minska och förfina djurförsök

Den svenska viljeinriktningen är tydlig; vi arbetar för att ersätta, minska och förfina djurförsök. I Sverige och EU är ambitionen att utveckla och prioritera djurfria metoder inom forskning. Samtidigt som det är viktigt att det finns förutsättningar för forskning i Sverige. Vi har inom EU ett direktiv om skydd för djur som används för vetenskapliga ändamål. Det innebär att varje medlemsstat ska ha en särskild nationell kommitté för detta arbete.

ANNONS

Tillåtet i undantagsfall

Djurskyddslagen tillåter att vi använder djur i djurförsök om det sker under hårt reglerade former. Lagen är också tydlig med att alla som använder djur i forskning måste arbeta för att ersätta, minska och förfina djurförsöken. Internationellt går detta krav under förkortningen 3R: Replace, Reduce och Refine. Sverige är en viktig aktör i det europeiska samarbetet och i början av året stod vi värd för ett möte mellan EU:s alla nationella kommittéer.

Lagen är också tydlig med att alla som använder djur i forskning måste arbeta för att ersätta, minska och förfina djurförsöken

Ett nationellt kompetenscentrum

Det finns i dag ett kompetenscentrum för de 3 R:en i Sverige; Sveriges 3R-center är en del av Jordbruksverket, men arbetar på uppdrag av Nationella kommittén. Centret arbetar med att sprida kunskap, skapa mötesplatser och driva på utvecklingen inom området tillsammans med akademin, näringen och berörda myndigheter.

3R-centret arrangerar mötesplatser för landets djurskyddsorgan och utbildningar till riktade målgrupper som till exempel djurhustekniker och handläggare inom försöksdjursområdet. Ett annat uppdrag är att stödja svenska myndigheter i deras 3R-arbete.

Nationella kommittén och 3R-centret har initierat ett nationellt nätverk för just djurfria metoder, som tillsammans kan agera vid till exempel forskningsutlysningar. Vi tar även ansvar för att det finns svenska representanter internationellt som driver på utvecklingen.

Behövs forskning

Djurförsök får bara utföras om inga andra metoder finns och än så länge behöver vi använda djur till vissa försök. Vår förhoppning är att Nationella kommitténs insatser bidrar till att fler djurfria metoder utvecklas, metoder som kan ge oss samma värdefulla kunskap som forskningen på djuren ger oss i dag.

ANNONS

Att denna forskning stannar i Sverige är viktigt ur både ett djurskyddsperspektiv och ett samhällsperspektiv

Att denna forskning stannar i Sverige är viktigt ur både ett djurskyddsperspektiv och ett samhällsperspektiv, då Sverige i jämförelse med många andra länder har ett gott djurskydd och arbetar aktivt med de 3 R:en – ersätta, minska och förfina djurförsök.

Håkan Henrikson, chefsveterinär och näringslivschef på Jordbruksverket. Ordförande i Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål.

Anders Forslid, chefsveterinär vid Lunds universitet. Vice ordförande i Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål.

Jessica Johansson, verksamhetsledare på Sveriges 3R-center

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS