Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Håkan Linnarsson (S), ordförande Göteborg & Co

Direktlinje Göteborg - New York vore ett jättelyft

Direktlinje mellan Göteborg–New York är en utmärkt idé som står högt på Göteborgs stads önskelista. Och något vi gör allt vad vi kan för att få tillstånd, skriver Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Direktflyg USA, 11/11

Det är glädjande att resebranschen efterlyser politisk handling för att få till direktflyg mellan Göteborg–New York. Det är väldigt synd att man tror att inget görs! Just denna fråga står högt upp på stadens önskelista, det har också därför prioriterats av bland andra Göteborg & Co och Buissness Region Göteborg (BRG).

Grunden för varje flyglinje är naturligtvis efterfrågan och marknaden. Vi ser tydligt behovet av direktlinje, vi märker ett större intresse från flygaktörer att marknaden nu kan finnas. I detta är det viktigt att staden visar att vi är beredda att göra insatser för att öka efterfrågan av denna rutt. Inte så att kommunen skall ge direkt stöd, men vi arbetar hårt med att visa aktörer att vi är beredda att exempelvis göra marknadsföringsinsatser.

Inte overksamma

I motsatts till vad debattören tror sitter inte politiken i Göteborg overksam. Vi uppvaktar flygbolag i samarbete med Landvetter. Vi beskriver regelbundet resandet, resandets utveckling och hur framtiden för Göteborg som destination ser ut. Dessutom arbetar vi hårt med att utveckla mötes- och kongressverksamheten vilket är en viktig del av underlaget för en flyglinje Göteborg–New York.

Samtidigt som vi arbetar hårt för att öka besöken till Göteborg. Arbetar vi stenhårt för att det skall kunna ske på ett så hållbart sätt som möjligt. Flyg är svårt ur klimatperspektiv, men arbetet med att skapa en hållbar destination står högt på vår prioriteringslista – kvittot på vårt arbete är att Göteborg nyligen utsågs till världens mest hållbara destination enligt Global Destination Sustainability Index (GDSI). Vi vet dessutom att detta inte bara är bra för klimatet, utan också ökar vår attraktivitet som destination.

Göteborg är en tillväxtmotor i Sverige, i denna tillväxt är besöksnäringen en del, men också exempelvis LifeScience och automotive. Dessa är naturligt globala till sin karaktär. En direktlinje till New York skulle kunna driva på denna utveckla ännu mer. Ett hållbart Göteborg som växer ger oss förutsättningar att fortsätta utveckla vår stad för göteborgarna, en stad som kan växa samman, en stad där man får arbete – där alla får plats.

Håkan Linnarsson (S)

ordförande Göteborg & Co