Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Digitalisera inte bort våra äldre i sjukvården

Nästan var femte patient som får vård i regionen är 75 år eller äldre och över hälften av dem har inte ens använt internet det senaste året. Vården måste bli tillgänglig även för dem, skriver Socialdemokraterna i regionens hälso- och sjukvårdsnämnder.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Digitaliseringen inom vård är bra, eftersom det underlättar för människor att nå vården och få information. Dessa möjligheter måste utvecklas. Men för äldre är denna utveckling också ett bekymmer, eftersom tillgången till IT i dag är ett måste för att få information på olika hemsidor, omboka besökstider, skicka meddelanden, söka fakta om sjukdom, få hälsotips och information.

Få använder internet

Äldre besöker vården ofta. Det är ju först i högre åldrar som sjukdomar brukar debutera. Nästan var femte patient som söker vård i regionen är över 75 år. I denna grupp har 52 procent inte använt internet och av de som använder säger 37 procent att de aldrig sökt information om medicin och hälsa på internet.

Det är också skillnad mellan storstad och mindre orter när det gäller tillgång till bredband. Och på äldreboenden ser det också illa ut. Endast 61 procent av de 49 kommunerna i regionen erbjuder tillgång till internet.

Alla har rätt till god vård och tillgänglighet oavsett begåvning, social ställning, inkomst och etnicitet. Det gäller såväl äldre som de med funktionsvariationer eller som inte behärskar det svenska språket.

Patienternas bästa

Den digitala utvecklingen måste ske med patienternas bästa för ögonen. Tillgänglighet, användbarhet, ansvar och tillit får inte reduceras till ord. Det finns vårdcentraler där människor som är 75 år äldre får bra och anpassad hjälp. Men fler exempel och åtgärder behövs. Den moderatledda majoriteten i regionen måste nu ta sitt ansvar för att bistå dem som har svårt att använda ny teknik. Parallellt måste den digitala utvecklingen fortsätta att utvecklas. Vi deltar gärna i detta arbete.

Ann-Christine Andersson (S)

Göteborgsnämnden

Kenneth Borgmalm (S)

Norra nämnden

Hanne Jensen (S)

Södra nämnden

Susanne Larsson (S)

Östra nämnden

Janette Olsson (S)

Västra nämnden

samtliga är S-gruppledare i regionens Hälso- och sjukvårdsnämnder