Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi beklagar att Miljöpartiet som organisation, med företrädare som Rasmus Ling, nu hellre värnar om svensk vapenexport och närmande till Nato än om fred, alliansfrihet och nedrustning, skriver debattörerna.

Det verkliga problemet är Miljöpartiet

Problemet med demonstrationen mot krigsövningen Aurora är inte att Kommunistiska Partiet eller Rättvisepartiet Socialisterna deltog. Problemet är att Miljöpartiet, som delvis föddes ur fredsrörelsen, nu har valt en helt annan väg, skriver ledningsgruppen för Nätverket stoppaaurora17.se.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Aurora 17, 16/9

Under lördagen 16 september genomförde över 30 organisationer en stor manifestation mot Nato och krigsövningen Aurora. Runt 3 500 människor trotsade regn och deltog i timmar för att visa att detta är en fråga som engagerar. Tillsammans gav vi en kraftfull protest mot att vi nu har en regering som inte respekterar majoritetens uppfattning att Sverige ska fortsätta vara alliansfritt.

Att detta väcker ont blod hos krigsivrare och vapenexportprofitörer är inte förvånande men tyvärr kan vi också konstatera att somliga företrädare för partier som traditionellt varit vänner av fred och alliansfrihet nu har bytt sida.

Den miljöpartistiska riksdagsmannen Rasmus Ling skriver samma dag i GP till krigsövningen Auroras försvar utan att med ett enda ord nämna att den innebär att över tusen tungt beväpnade soldater från Nato-länder deltar och att det är första gången som värdlandsavtalet med Nato tillämpas i stor skala. Ling försöker sig på att bryta ner den breda enighet som finns mellan organisationerna genom att kritisera att Kommunistiska Partiet deltar i det organiserade fredsarbetet.

Miljöpartiet splittrat

Men problemet är inte Kommunistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna eller andra liknande organisationer, problemet är i stället att ett parti som Miljöpartiet, som delvis föddes ur fredsrörelsen, nu har valt en helt annan väg. Man stödde svensk trupp under Natobefäl i Afghanistan, man röstade ja till svenskt deltagande med Jas-plan till Natos angreppskrig mot Libyen och man sitter nu med i en regering som bjuder in USA-soldater att öva krig i Sverige.

Vi vet att många enskilda miljöpartister inte uppskattar denna utveckling och vi är glada för att enskilda, som riksdagsmannen Valter Mutt, också deltagit i arbetet mot Aurora 17. Men vi beklagar att Miljöpartiet som organisation, med företrädare som Rasmus Ling, nu hellre värnar om svensk vapenexport och närmande till Nato än om fred, alliansfrihet och nedrustning.

Gudrun Tiberg (FI)

Bengt Frejd, Proletären FF

Johannes Kvarnström, Spårvägare mot Nato

Jens Halldin, Kommunistiska Partiet

Adam Lundqvist, Ung Vänster

 

Ledningsgruppen för Nätverket stoppaaurora17.se som anordnade demonstrationen 16/9