Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det står stilla i beroendevården

Allt yngre patienter med tunga missbruk vårdas. Andelen unga med drogrelaterade diagnoser har fördubblats mellan 2006 och 2015. Samtidigt minskar socialtjänsternas insatser och fler unga tvångsvårdas, skriver Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige har den näst högsta registrerade narkotikarelaterade dödligheten i Europa. Samtidigt vet vi att allt fler skaffar sig en ökad alkoholkonsumtion. Enligt Socialstyrelsens beräkningar når missbruks- och beroendevården endast en av fem personer med beroende av alkohol. Personer med missbruksproblem har i dag i praktiken en svagare ställning än flertalet andra patientgrupper. Missbruksvården är ofta villkorad på ett sätt som vore otänkbart när det gäller annan vård.

Vi har med andra ord en stor utmaning framför oss.

Samverkan krävs

Socialstyrelsen bedömer att det kommer att krävas utökad samverkan, både mellan kommuner och landsting för att klara utmaningen. Samtidigt bedömer SKL att missbrukarvården lider av för lite samverkan mellan socialtjänsten och sjukvården och medborgare riskerar att hamna mellan stolarna. SKL:s sjukvårdsdelegation arbetar därför just nu med en handlingsplan som kommer att innehålla rekommendationer till landstingen och kommunerna.

Det behövs inga fler rekommendationer och riktlinjer – det behövs verkstad! Uppdragen och behoven finns redan! Det behövs sömlöshet mellan landsting och kommun, integrerat och tillgängligt.

I Västra Götalandsregionen händer tyvärr inte mycket på samverkansfronten.

Vi har beslut på att verka för att öppna socialmedicinska mottagningar med regionens kommuner. Och regionens kommuner har precis samma skyldighet att följa den nationella riktlinjerna av vård och stöd vid missbruk som regionen. Därför blir jag upprörd av den passivitet som råder. Att satsa på socialmedicinska mottagningar borde vara självklart. Varenda hälso- och sjukvårdpolitiker och varenda kommunpolitiker borde genast sätta igång med samverkan! Det finns utsatta människor som hamnar i kläm under tiden som ni diskuterar ansvar och betalningsansvar.

Sprutbytesprogram på plats

I rättvisans namn finns det på sina håll socialmedicinska mottagningar och Mini-Marior för yngre som fungerar men på försvinnande få ställen om vi betänker att regionen har 49 kommuner.

Regeringen borde för sin del skynda på utredningen om hur Naloxon som häver överdoser och därmed räddar liv, ska bli tillgängligt.

En ljusglimt är ändå att vi äntligen i regionen snart har sprutbytesprogram på plats, även om det har dröjt. Som jämförelse kan nämnas att Malmö startade sitt 1987. Ett steg mot jämlik hälsa.

Men vi behöver politiskt sätta jämlik och tillgänglig beroendevård högt upp på agendan, både i region och kommun. Just nu händer inte mycket!

Janette Olsson (S)

gruppledare Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Västra Götalandsregionen