Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att måla upp politiker som oförstående, opersonliga människor någonstans långt borta som behöver tryck på sig är att förminska demokratin och göra klimatarbetet en otjänst, skriver debattören. Bild: Claudio Bresciani/TT
Att måla upp politiker som oförstående, opersonliga människor någonstans långt borta som behöver tryck på sig är att förminska demokratin och göra klimatarbetet en otjänst, skriver debattören. Bild: Claudio Bresciani/TT

Det som behövs är folklig acceptans för tuffare klimatpolitik

Debattörer från tre miljöorganisationer lyfter behovet av folkligt tryck på oss politiker. Engagemanget är välkommet, men den distans de målar upp mellan politiker och miljöintresserade är både trist och felaktig, skriver Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

16/6 Politikerna kommer inte ta klimathotet på allvar utan folkligt tryck

Centerpartiet har i riksdagen under den här våren förhandlat fram världsledande klimatmål. Som första land i världen sätter nu Sverige klimatmål både för konsumtionens utsläpp och för ökad klimatnytta genom export. Vi har förhandlat fram en klimathandlingsplan och vi har tryckt på för allt från energieffektivisering till reformerade reseavdrag. I Göteborg har Centerpartiet den gångna mandatperioden satt ambitiösa miljö- och klimatmål som till och med går längre än de nationella. Det handlar om att få ner utsläppen från energisektorn, transporter och inköp. Samtidigt som vi värnar naturen.

Förminska demokratin

Vi har drivit på för att vi vet att det behövs. Behövs både för klimatet, för den lokala miljön och för utvecklingen. Vi jobbar varje dag för en politik som brukar jordens resurser med förnuft. För vi är också vanliga medborgare. Vi går på föräldramöten, plockar svamp och försöker hitta tid för träning precis som alla andra. Att måla upp politiker som oförstående, opersonliga människor någonstans långt borta som behöver tryck på sig är att förminska demokratin och göra klimatarbetet en otjänst.

Debattörerna förväxlar nämligen tryck och acceptans. Vi jobbar varje dag för skarpare klimatpolitik. Vi vill fasa ut fossila subventioner. Lyfta in klimatet i miljöbalken så förnybara investeringar prioriteras framför fossila. Skapa nya marknader för förnybara produkter så de fossila kan fasas ut. Vi behöver inte tryck för att leverera. Vi behöver stöttning och inte minst acceptans för en tuffare politik. Utan acceptansen för reformer kan de inte genomföras. 8 av 10 vindkraftparker får nej lokalt. De allra flesta tankar fossilt, trots att förnybart finns tillgängligt. Nya gruvor stoppas trots att alla prognoser pekar på att återbruk och återvinning inte räcker för att klara omställningen.

Vi behöver stöttning och inte minst acceptans för en tuffare politik. Utan acceptansen för reformer kan de inte genomföras

Vill debattörerna göra verklig skillnad ska de hjälpa oss att få igenom förslag som ökar den lokala acceptansen. Som låter mer av värdet från naturresurser stanna hos de som påverkas. Hjälp till genom att prata med grannen och öka betalningsviljan för biogas från matavfall istället för diesel från Putin. Vi kommer aldrig klara omställningen med inställningen att någon annan ska lösa det. Vi måste alla lösa det. Tillsammans. Utifrån de roller vi har. Genom smart politik och ökad välfärd kan vi få länder som Indien, USA och Kina att ställa om. De kommer aldrig kompromissa med sitt välstånd. Så låt oss visa dem att de inte behöver det. För klimatets bästa.

Rickard Nordin (C) klimat- och energipolitisk talesperson