Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet, MUF

Det ska löna sig för alla som gör rätt för sig

Regeringens kravlösa integrationspolitik och skattehöjningar skadar Sverige. Regeringen lyckas inte heller lösa trygghetsfrågan. Här måste vi moderater fortsätta vägen mot att bli partiet som presenterar lösningar på de stora samhällsproblemen, skriver Benjamin Dousa, MUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet, MUF
Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet, MUF

Almedalsveckan 2017

Del 8 av 8: MUF

Moderaterna måste vara partiet för alla som gör rätt för sig. I dag kan en familj som lever på socialbidrag få en lägre inkomst om en av föräldrarna går från bidrag till heltidsjobb. Det visar att det svenska samhällsbygget har strukturella problem. Att ett arbete ska löna sig mer än att leva på bidrag är dessutom en färdig konflikt mot social- och sverigedemokrater. Ska Moderaterna faktiskt ha en chans att vinna valet nästa år måste konflikten mellan det enda arbetarpartiet och de två stora bidragspartierna göras mycket tydligare.

Det behövs ett ansträngningsideal i Sverige. Här leder strävsamhet och ansträngning till framgång – inte familjenamn, födelseort eller bostadsadress.

Förväntningarna ska vara höga

Vare sig man föds i Sverige eller invandrar hit ska förväntningarna på att göra rätt för sig vara höga. Det ska inte gå att ha som affärsidé att permanent försörja sig på andras bekostnad. Bidrags- och skattenivåerna är i dag ohållbart höga. Allt för många människor blir fast i utanförskap när både incitament och möjligheten till att göra rätt för sig trycks undan.

Det är lätt att falla offer för de enklaste lösningarnas politik. Vi lever i en orolig omvärld där Europa sluter sig och populismen breder ut sig. Ingenting är gratis för ett parti vars uppgift är att sälja marknadsekonomi och individualism i tider när alla tycks leta enkla svar. Men det är desto viktigare.

M måste bli mer ambitiösa

Det finns ingen naturlag som säger att Sverige kommer förbli ett rikt land. Utbredd digitalisering, allt snabbare urbanisering och rekordstor asylinvandring ställer nya krav på det svenska samhällsbygget. Det räcker därför inte med att bara stoppa regeringens skadliga förslag, utan Moderaternas reformförslag måste bli mycket mer ambitiösa. Men tyvärr räcker inte en bra moderat integrationspolitik när Sveriges företagsklimat drastiskt håller på att försämras.

Regeringen har hittills aviserat skattehöjningar på nästan 50 miljarder kronor. Bankskatt, kemikalieskatt, försämrade 3:12 regler och höjd brytpunkt för den statliga inkomstskatten är bara några av de skatter som kommer slå hårt mot företagsklimatet. Regeringen har dessutom gjort upp med Sverigedemokraterna om att begränsa arbetskraftsinvandringen, vilket kommer att slå särskilt hårt mot bristyrken.

Inte nog med att en kravlös integrationspolitik och skattehöjningar skadar Sverige, regeringen lyckas inte heller lösa trygghetsfrågan. Uppklaringsgraden för vardagsbrott som skadegörelse, inbrott och misshandel, har dramatiskt sjunkit de senaste åren. Människor måste kunna känna sig trygga i hela landet. Regeringen har skött polisen på ett så dåligt sätt att rätten att få känna sig trygg har blivit en plånboksfråga. Det är orättvist och blir en av de viktigaste uppgifterna för en moderatledd regering 2018.

Otryggheten inte obefogad

Socialdemokraterna sviker inte bara förorterna i allmänhet utan kvinnorna i synnerhet. Brottsförebyggande rådets siffror visar på hur otryggheten ökar, särskilt hos unga tjejer. Nästan en tredjedel av kvinnorna känner sig i dag otrygga när de går ut på kvällarna, vissa vågar inte ens gå utanför sin bostad när det är mörkt.

Känslan av otrygghet är inte obefogad. Andelen kvinnor som blir utsatta för sexualbrott har fördubblats på tre år och Polisen hinner inte med att utreda. Polisens facit är fruktansvärt dåligt. Varje dag läggs 13 våldtäktsärenden ned. Den sista maj fanns 1 701 öppna våldtäktsärenden hos Polismyndigheten och därutöver finns det poliser som vittnar om hur flera ärenden blir liggande utan granskning.

Moderaterna har på senaste tiden börjat landa rätt. En röst på Moderaterna ska alltid vara en röst mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna, det är vår plikt som borgerligt parti. När Decemberöverenskommelsen ingicks och fick leva kvar i praktiken så blev vi moderater de största förlorarna. Ett politiskt parti är skyldigt att vid varje givet tillfälle försöka få igenom sina idéer, annars kan man starta en tankesmedja i stället. Nyorienteringen i budgetfrågan och återgången till fungerande arbetsmarknadsförslag borde dock ha kommit tidigare under mandatperioden. Men det är lätt att vara efterklok.

Valet kan bli ett stålbad

Nu börjar också den politiska kvaliteten prioriteras framför kvantiteten. För två veckor sedan presenterade Moderaternas Ulf Kristersson avsikten att genomföra den största bidragsreformen sedan 1980. Fortsätter partiet presentera förslag av denna dignitet kommer opinionen tillslut att vända.

Moderaterna måste nu fortsätta vägen mot att bli partiet som presenterar lösningar på de stora samhällsproblemen. Annars kommer valet 2018 bli ett riktigt stålbad.

Benjamin Dousa

förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet, MUF