I stället för att ignorera klimatkrisen och skjuta den på framtiden, måste utsläppen minskas och omställningen till en cirkulär ekonomi är en viktig väg framåt, skriver debattörerna.
I stället för att ignorera klimatkrisen och skjuta den på framtiden, måste utsläppen minskas och omställningen till en cirkulär ekonomi är en viktig väg framåt, skriver debattörerna. Bild: Berit

Det sista planeten behöver är black week och billigare bensin

Nyss samlades representanter från världens länder i Sharm el-Sheikh, Egypten, för att delta i FN:s klimatmöte COP27. Klimatutsikterna ser dystra ut och 1,5-gradersmålet svårt, om inte omöjligt, att nå. Vi vet alla vad vi måste göra - minska på utsläppen. Ändå gör vi inte det. Med argumentet att det blir svårt utifrån rådande ekonomiska läge, skriver bland andra Josefin Fridstrand, Nordisk chef Matsmart och Olivia Rothschild, grundare och vd Hyber.

ANNONS
|

Även när det gäller Black Week, som nu står inför dörren sätts ekonomin framför klimatet. Förra året shoppade svenskarna för nästan 10 miljarder kronor, och siffran kan antas bli hög även i år. Men är mer shopping verkligen det vi behöver? Återbrukssajterna har i flera undersökningar visat att vi äger mer prylar än vi behöver. Och till råga på allt, resulterar Black Week-löften om att spara pengar ironiskt nog inte sällan till skulder hos Kronofogden.

I samma Black Week-anda, tycks vår nya regering gått in för att öka utsläppen, och sätta käppar i hjulen för cirkulär omställning. Bland annat genom att sänka skatten på bensin och diesel med 14 respektive 41 öre litern, sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå till 2024 och höja momsen på reparation av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne från 6 till 12 procent. Kommer dessa åtgärder att få stor effekt på folks privatekonomi? Nej, visar en ekonomisk genomgång.

ANNONS

Cirkulär ekonomi

I stället för att ignorera klimatkrisen och skjuta den på framtiden, måste utsläppen minskas och omställningen till en cirkulär ekonomi är en viktig väg framåt. Det betyder att vi inte kommer kunna fortsätta göra som vi alltid gjort. Vi behöver i stället omfamna cirkulära principer, och börja ägna oss mer åt återanvändning, reparation och uthyrning.

Svenskarna tycks redan ha fattat grejen. En rykande färsk undersökning från Sellpy visar att svenskarnas vilja att köpa och ta emot begagnade gåvor har ökat kraftigt, från 84 till 99 procent när det gäller att ta emot begagnade gåvor och från 68 till 97 procent när det gäller att ge begagnade gåvor. I en annan Kantarundersökning, uppger 13 procent att de börjat köpa mer begagnat till följd av ökade kostnader.

Vidare uppger 9 procent att de även sålt saker i sitt hem som inte längre används. Hela 47 procent säger sig handla mindre bensin och diesel och 11 procent har bytt transportsätt för pendling. Att svenskarna blivit mer cirkulära borde utgöra ett gyllene tillfälle att ställa om.

I en annan Kantarundersökning, uppger 13 procent att de börjat köpa mer begagnat till följd av ökade kostnader

Våra uppmaningar till Sveriges regering är att hålla sig till EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi:

– Behåll reduktionsplikten

– Låt momsen på reparation förbli låg

– Underlätta för uthyrning

ANNONS

– Underlätta minskat svinn

Och här några spartips: Återanvänd och reparera istället för att köpa nytt, hyr istället för att köp, sälj eller ge bort det du inte längre behöver och minska svinnet.

Sverige rankas som världen tredje mest innovativa land, enligt Global Innovation Index 2022. Låt oss då visa att vi kan ställa om till cirkulärt.

Josefin Fridstrand, Nordisk Chef Matsmart

Olivia Rothschild, grundare och vd Hyber

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS