Att snabbt behöva hitta ett boende på en annan ort kan bli både svårt och dyrt. Studenter kan inte bära den här kostnaden själva, skriver debattörerna.
Att snabbt behöva hitta ett boende på en annan ort kan bli både svårt och dyrt. Studenter kan inte bära den här kostnaden själva, skriver debattörerna. Bild: Magnus Andersson/TT

Det har blivit för dyrt att utbilda sig till läkare och sjuksköterska

Det är brist på utbildad personal inom flera samhällsviktiga områden. Både vården och skolan skriker efter fler anställda. Samtidigt görs inget åt att vissa studenter saknar de ekonomiska förutsättningarna att fullfölja utbildningarna till dessa yrken, skriver Sveriges förenade studentkårer och Sahlgrenska akademins Studentkår.

ANNONS
|

En viktig och obligatorisk del av vård- och lärarutbildningarna är att studenterna får komma ut på sina framtida arbetsplatser för att lära sig yrket på plats genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Lärosätena kan däremot ha svårt att hitta VFU-platser för alla studenter. Mindre än hälften av sjuksköterskeutbildningarna kunde fastställa att de hade tillräckligt med VFU-platser inför vårterminen 2022, enligt en kartläggning av Vårdfokus, och för biomedicinska analytiker utgör bristen på VFU-platser en flaskhals, vilket rapporterats av SVT.

Bristen på VFU-platser leder till ökade kostnader för studenterna – detta eftersom platsbristen ökar risken för att studenter får en VFU-plats långt från sin ordinarie studieort. När det krävs långa resor för att ta sig till praktikplatsen, eller till och med ett tillfälligt boende, innebär det ytterligare kostnader för studenterna. Det är inte ovanligt att det tillfälliga boendet på annan ort exempelvis leder till dubbla hyreskostnader.

ANNONS

Oförutsägbar situation

Studenter kan ibland bli ersatta av lärosätet eller VFU-platsen för sina rese- eller boendekostnader, men en kartläggning som Sveriges förenade studentkårer (SFS) har gjort visar att lärosätena hanterar kostnader för VFU mycket olika.

Möjligheten att få ekonomisk hjälp från lärosätet kan variera både mellan olika programstudenter på samma lärosäte, och även för studenter som läser samma program men på olika lärosäten. De stora skillnaderna beror på att det är upp till lärosätena och VFU-platsen själva att avgöra dels om de ersätter studenternas kostnader, och dels med hur mycket. Följden blir en allt mer oförutsägbar situation för den enskilda studenten.

De studenter som inte blir ersatta av sitt lärosäte kan i stället ansöka om merkostnadslån från CSN, men i praktiken är det inte alla studenter som kvalificerar sig, och lånet täcker sällan hela kostnaderna.

Hoppar under pågående utbildning

På Sahlgrenska akademin ersätts exempelvis läkarstudenterna för sina resekostnader, men Sahlgrenska akademins studentkår befarar att denna ersättning hotas genom faktorer såsom ett nytt läkarprogram, ökad regionalisering, samt ökade kostnader för resor med kollektivtrafik. Nu ska även antalet veckor med VFU på sjuksköterskeprogrammet öka, vilket lär leda till att mer VFU behöver ske på annan ort, och därmed innebära högre kostnader för studenterna.

Studenter lever med små ekonomiska marginaler och saknar därför ofta ekonomiskt utrymme för oförutsedda utgifter

SFS har över lång tid mötts av vittnesmål om studenter som tvekar inför att läsa en utbildning med VFU på grund av de kostnader som detta kan medföra. SFS har också mött studenter som behövt hoppa av under pågående utbildning på grund av oförutsedda kostnader i samband med VFU. Framför allt upplever studenterna att VFU-perioderna belastar vardagsekonomin och därmed skapar ohållbar stress.

ANNONS

Det händer även att studenter får information om var de har fått sin VFU-plats mycket nära inpå att VFU:n börjar. Det blir en svår situation i de fall där studenten med kort varsel behöver befinna sig på en annan ort. Förutom att skapa stress kan det även medföra ekonomiska svårigheter.

Studenter lever med små ekonomiska marginaler och saknar därför ofta ekonomiskt utrymme för oförutsedda utgifter. Att snabbt behöva hitta ett boende på en annan ort kan bli både svårt och dyrt. Studenter kan inte bära den här kostnaden själva.

Alla studenter borde ersättas för rese- och boendekostnader kopplade till att de får en VFU-plats långt bort från studieorten. För att öka förutsägbarheten för studenterna behöver lärosätena ta fram nationella riktlinjer där det framgår att studenterna ska ersättas för sina VFU-kostnader. Om lärosätena ska kunna stå för denna ersättning behöver regeringen skjuta till mer resurser. Lärosätenas ersättningsbelopp har under lång tid urholkats och ska inte belastas ytterligare, och därför krävs mer medel.

Därför vill vi nu uppmana regeringen: Säkerställ att studenterna ersätts för sina VFU-relaterade kostnader genom att tilldela tillräckligt med medel till lärosätena.

Linn Svärd, ordförande Sveriges förenade studentkårer

Adam Andersson, ordförande Sahlgrenska akademins studentkår

LÄS MER:Brist på praktikplatser stoppar sjuksköterskestudenter

LÄS MER:Om fler byter bana säkrar vi framtidens kompetensförsörjning

LÄS MER:Hjärtsjuka barn från Finland kan opereras på Sahlgrenska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS