Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Varje år blåser den ekonomiska elit oss vanliga skattebetalare på hundratals miljarder dollar. Vi har genom åren bevittnat hur nya skatteflyktskandaler avlöser varandra. Om hur de rikas skatteflykt avslöjas och hur finansbolag genom aggressiv skatteplanering undanhåller miljarder från beskattning, skriver debattören. Bild: Arkivbild AP
Varje år blåser den ekonomiska elit oss vanliga skattebetalare på hundratals miljarder dollar. Vi har genom åren bevittnat hur nya skatteflyktskandaler avlöser varandra. Om hur de rikas skatteflykt avslöjas och hur finansbolag genom aggressiv skatteplanering undanhåller miljarder från beskattning, skriver debattören. Bild: Arkivbild AP

Det har aldrig varit tydligare hur skandalös skatteflykten är

Varje år försvinner 500 miljarder dollar i skatteflykt världen över. Det är pengar som skulle kunnat användas till sjukvård och välfärd, något vi sett ett ofantligt behov av nu under coronakrisen. Det här måste få ett stopp, skriver Tony Haddou (V), skattepolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Siffronra kommer från Tax Justice Network och visar att pengarna försvinner i slutna skatteparadis hos ett fåtal miljardärer. Det här kan naturligtvis stoppas med skärpta skatteregler, ökad rättvisa i beskattningen och med öppenhet och transparens.

Coronakrisen har tydligt visat att om ska vi stoppa en pandemi, krävs att alla gör det tillsammans. Och aldrig har väl behovet av en tillgänglig och fungerande välfärd och sjukvård varit större. Då är det inte rimligt att en ekonomisk elit drar ifrån och lämnar samhället efter.

Eliten blåser vanliga skattebetalare

Varje år blåser den ekonomiska elit oss vanliga skattebetalare på hundratals miljarder dollar. Vi har genom åren bevittnat hur nya skatteflyktskandaler avlöser varandra. Om hur de rikas skatteflykt avslöjas och hur finansbolag genom aggressiv skatteplanering undanhåller miljarder från beskattning.

Det är pengar som hade kunnat finansiera och rusta upp sjukvården och vår gemensamma välfärd, men som genom avancerade upplägg, trixats iväg till den ekonomiska eliten och deras lyxkonsumtion.

I jämförelse med andra länder har även Sverige en fördelaktig skattelagstiftning för bolag och förmögna. Vi är förmodligen det enda industriland som varken har förmögenhets-, arvs- eller gåvoskatt eller fastighetsskatt som är kopplad till fastighetens värde. Detta ger sammantaget en orimlig situation vilket lett till att förmögenhet och kapital koncentreras till den rikaste procenten.

Den enorma skatteflykten är en av vår tids största samhällsproblem. Skatteflykten är en stöld av våra gemensamma resurser och urholkar vår trygghet och välfärd. Dessutom ökar ojämlikheten när skatteuttaget övervältras på andra grupper med lägre inkomster. Det undergräver både vår välfärd och demokrati.

Sämre rustade

Det står klart att pengarna hade behövts i vår gemensamma välfärd. Resursbristen i exempelvis vården gör oss sämre rustade när det gäller att möta pandemi och smittspridning, såväl här som i de fattigaste länderna.

Krisen visar hur viktigt det är att alla bidrar efter förmåga och att ingen smiter undan. Därför behövs kraftfulla åtgärder för att stoppa skatteflykten. Vänsterpartiet har konsekvent presenterat förslag för att intensifiera arbetet mot skatteflykt. Regeringen har tidigare valt att blunda för de stora problemen och agerat bromskloss, men verkligheten kommer ikapp. Regeringen måste agera, bland annat genom att skärpa skattereglerna, öka rättvisan i beskattningen och med öppenhet och transparens.

Tony Haddou (V) Riksdagsledamot från Göteborg och skattepolitisk talesperson