Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det gör fortfarande ont att gå förbi platsen där åttaårige Yuusuf dog

I dag är det ett år sedan åttaårige Yuusuf Warsame dog när en handgranat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården. Det krävs krafttag för att komma till rätta med problemen i Biskopsgården och i andra utsatta delar av staden, för att inte fler ska förlora sina barn i meningslösa våldsdåd, skriver Saida Hussein Moge (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag kom aldrig över granatattacken i mitt älskade Biskopsgården där ett oskyldigt barn miste sitt liv. Det var måndagen den 22 augusti förra året som en sprängladdning detonerade på Dimvädersgatan i Biskopsgården och dödade åttaårige Yuusuf Warsame som var på besök med hans mamma och syskon från England för att besöka anhöriga.

I många länder har bilden av Göteborg påverkats starkt av våldet och den organiserade brottsligheten.

Så här ska det inte gå till:

Ingen mamma och pappa ska behöva uppleva det här, att förlora sitt barn i ett helt meningslöst våldsdåd. Det gör ont att gå förbi på Dimvädersgatan och påminnas om vad som hänt där.

Jag är inte "politiskt sakkunnig" men jag bor i Biskopsgården bland andra fattiga, hederliga och vanliga människor. Jag är känd för att inte tillhöra det vanliga jetsetet av toppolitiker och jag har alltid gått min egen väg. Jag vill påminna mina ledare att vi ska vara stolta över min stadsdel Biskopsgården och sluta säga att granatattacken har hänt på Hisingen. Hisingen är väldigt stort och förutsättningarna skiljer sig åt på de flesta ställen. Det som är en utmaning i Biskopsgården upplevs på ett annat sätt i Torslanda och Lundby.

Jag kan inte göra mer än hoppas för mina invånares framtid, och den ligger helt och hållet i händerna hos människor med makt.

De medborgare som drabbas först bor i så kallat "utanförskap". Ska vi vänja oss vid det? Vi alla politiker oavsett partifärg måste kunna bättre än så!

Därför bör politikerna inse att problemen i skolan och arbetsmarknaden måste mötas med insikt och investeringar och inte med brandkårsutryckningar och vackra ord! Vi måste:

1) Satsa på de vuxna ungdomarna genom utbildning och mentorskap så att de kan bygga upp sina betyg (folkhögskola).

2) Kartlägga trångboddhet.

3) Anställa fler specialpedagoger till skolan och förskolan.

4) Engagera fler föräldrar som går runt i området.

5) Ta vara på ungdomarnas kompetens.

Göteborg ska ha en bred och uthållig förmåga att kunna hantera dagens och framtidens utmaningar. Vi ska ställa höga krav på våra politiker och tjänstepersoner. Det är viktigt att vi lär oss av tidigare kriser och händelser och använder lärdomarna för att bättre kunna möta nya incidenter samt lägga grund för tryggheten i Biskopsgården och Göteborg.

Saida Hussein Moge (S)