Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Låt målare måla, låt diktare dikta och låt dem göra detta utan statliga pekpinnar, skriver Dana Pourkomeylian och Jonatan Skagerberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det finns ingen opolitisk finansiering av kultur

Johannes Millich missar poängen. Problemet med den svenska kulturpolitiken är inte formen för skattepengarnas fördelning, det är snarare det faktum att skattepengar överhuvudtaget når kulturen, skriver Dana Pourkomeylian och Jonatan Skagerberg, Centerns ungdomsförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, Kulturpolitiken, 2/2

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I sin artikel på GP Debatt den 2 februari skriver Johannes Millich från Katharsis Institut om orimligheten i Beställar-utförar-modellen som styr kulturvärlden. Samtidigt som modellen lämnar mycket att önska missar Millich poängen. Problemet med den svenska kulturpolitiken är inte formen för skattepengarnas fördelning, det är snarare det faktum att skattepengar överhuvudtaget når kulturen.

Man fråga sig hur rimligt det är att skattebetalarnas pengar går till projekt som ingen vill ha

Det finns en återkommande illusion hos vänstern att välmåendet av valfritt samhällsområde står i direkt proportionalitet till summan skattepengar som investerats i det. Millich utgör inget undantag då han i sin artikel beklagar sig över anslagen till kulturen i Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Det stämmer förvisso att vissa inslag i kulturvärlden skulle få svårt med finansiering med en minskad statlig kulturbudget. Dock kan man fråga sig hur rimligt det är att skattebetalarnas pengar går till projekt som ingen vill ha. Genom en mer marknadsbaserad kultursfär skulle det i stället kunna produceras sådant som faktiskt efterfrågas av folket, snarare än av staten.

Armlängds avstånd

“Det finns i själva verket inget sådant som konst för konstens skull eller konst som är oberoende av politik”, Maos lilla röda gör sig ständigt påmind i kulturdebatten. För att vända på myntet finns det inget sådant som opolitisk finansiering av kultur. Trots att Sverige inte uppnår Maos totalitära styrning av kulturen är det problematiskt att politiken ska få röra i kulturens finansiering. Rimligheten i Millichs önskan att från politiskt håll behandla definitionen och värdet av kultur blir därför tveksam.

Kulturen är en viktig pelare i det demokratiska samhället. Det är därför vitalt att den hålls så långt borta från politiken som möjligt. Låt målare måla, låt diktare dikta och låt dem göra detta utan statliga pekpinnar.

Dana Pourkomeylian

distriktsordförande CUF Västra Götaland

Jonatan Skagerberg

vice ordförande CUF Västra Götaland