Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jonas Attenius, nyvald gruppledare för S i Göteborg. Bild: Anna Tärnhuvud

Det finns inga genvägar till en bättre välfärd

Det krävs rejäla åtgärder för att värna vår gemensamma vård, skola och omsorg. Nu lovar jag göteborgarna en enda sak: Att sätta välfärden först, skriver Jonas Attenius, nyvald gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den ekonomiska situationen i Göteborgs stad hotar välfärden. Trots flera år av högkonjunktur och genomarbetade budgetar ser vi att kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. Det kräver rejäla åtgärder för att värna vår gemensamma vård, skola och omsorg. Välfärden är vårt viktigaste verktyg för att utjämna klassklyftor och bekämpa segregationen. Under ett antal år har Göteborgs stad vuxit som organisation, men ändå råder fortfarande stor personalbrist i välfärden. Jag tänker inte hymla: Alla partier, inklusive mitt eget, har varit medskyldiga till detta. Nu är det dags att sätta välfärden först.

Det har varit alldeles för mycket av kortsiktiga projekt, konstiga fontäner, och kostsamma konsulter

Det har varit fel fokus i politiken under de senaste åren. Det har varit alldeles för mycket av kortsiktiga projekt, konstiga fontäner, och kostsamma konsulter. Det är helt enkelt inte rimligt att den offentliga apparaten har tillåtits växa på ett sådant sätt – och detta utan stöd i folkviljan. Nu sätter vi punkt. Byråkratin måste minska och kortsiktiga projekt bli långsiktiga satsningar. Fokus måste ligga på de som möter göteborgarna i våra skolor, i hemtjänsten och på våra äldreboenden. Den ekonomiska utmaningen är inte unik för Göteborg. Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket innebär att färre människor ska försörja ett större välfärdsåtagande. Landet behöver massiva välfärdssatsningar – men också kommuner som har ordning och reda i sin ekonomi. Nyligen såg vi att borgerligt styrda Danderyd, en av Sveriges allra rikaste kommuner, hade fört en så ansvarslös politik att de tvingades chockhöja skatten för sina invånare.

Den enkla vägen får inte Göteborg gå. Kommunalskattens ojämlika utformning är orättvis för vanliga löntagare: Platta skattehöjningar slår hårdare mot Angered än mot Askim. Vi är skyldiga göteborgarna att uttömma alla andra möjligheter först.

Göteborgs stad styrs i dag av ett historiskt svagt högerstyre på 29 procent av rösterna – med ett nedskärningsdokument till budget. Borgerligheten försöker nu använda den ekonomiska situationen som ridå för att genomföra ett systemskifte i Göteborg. Tre saker är särskilt farliga: utförsäljningar, privatiseringsexperiment och nedskärningar på välfärdspersonalen. Vi socialdemokrater kommer att göra allt vi kan för att stoppa denna Danderydsmodell.

All erfarenhet visar tydligt att privatiseringar inte leder till bättre välfärd

Vi säger nej till privatiseringsexperiment. All erfarenhet visar tydligt att privatiseringar inte leder till bättre välfärd. Skälet är enkelt: välfärden är inte, och ska inte vara, en marknad. Ändå har borgerligheten tvångsprivatiserat hemtjänsten, äldreomsorgen och stöd för funktionshindrade. Nu vill de ta vinstjakten ett steg längre: Man vill införa så kallad utmaningsrätt i Göteborg, vilket innebär att marknaden tillåts ta över nästan vilket välfärdsområde som helst – bara de får ett ja från en tillfällig majoritet. Det undergräver fullständigt möjligheterna för långsiktighet, stabilitet och förutsägbarhet i välfärden. Detta kommer vi ta strid mot. Våra gemensamma skattepengar ska gå till just skola och omsorg – inte till vinstjakt.

Vi säger nej till utförsäljningar. Högerstyret vill skynda igenom massiva utförsäljningar av både kommunala hyresrätter och kommunala bolag. I den direkta farozonen står tusentals hyresrätter, över hela Göteborg, i varje segment och i varje stadsdel. I Stockholm såg vi hur det gick när man reade ut hyresrätterna; segregationen ökade, priserna skenade och bostadsköerna mångdubblades. Socialdemokraterna vill ha fler hyresrätter som vanliga löntagare har råd med – inte sälja människors hem till vinstdrivande företag.

Inom ett årtionde behöver Göteborg rekrytera tiotusentals människor till välfärden

Vi säger nej till nedskärningar på välfärdspersonalen. Det finns inga genvägar till bättre vård, skola och omsorg. Inom ett årtionde behöver Göteborg rekrytera tiotusentals människor till välfärden. Personalbristen är redan i dag akut. Socialdemokraterna ser behovet av att genomföra effektiviseringar inom den offentliga apparaten – men vi kommer inte att acceptera en enda fulbesparing på de som arbetar längst ute i linjen, på de som vårdar våra äldre och utbildar våra barn, på de som varje dag möter göteborgarna: Välfärdspersonalen. Bara genom att freda välfärdspersonalen från varje besparing får vi fler att välja ett välfärdsyrke. Vi kommer, varje gång, att ta fighten för att välfärdspersonalen ska få bättre villkor, högre löner och mer återhämtning.

Det finns ett alternativ till utförsäljningar, budgetunderskott och personalbrist i välfärden. Göteborg behöver minska på byråkratin, satsa på välfärdspersonalen och se till att vi har gemensam kontroll över våra gemensamma resurser. Som nyvald gruppledare för Socialdemokraterna har jag ett enda löfte till alla göteborgare: Jag kommer, vid varje givet tillfälle, att sätta välfärden först.

Jonas Attenius (S)

nyvald gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg