Gustav Fridolin (MP), språkrör.
Gustav Fridolin (MP), språkrör.

Det finns ett särskilt ansvar i att vara människa

FN:s klimatpanel ger oss tio år på att göra det som krävs för att hålla klimatförändringarna inom vad mänskligheten klarar. Ett Sverige som hänger ihop kan klara mer än vad vi själva tror, skriver Gustav Fridolin (MP).

ANNONS

De senaste tjugo åren har var femte fågel i det svenska jordbrukslandskapet försvunnit. I mätningar i tyska naturreservat tycks minskningen av insekter, helt avgörande för ekosystemen, vara katastrofal. Mer än tre fjärdedelar av insekterna har försvunnit på 25 år. Globalt har hälften av alla vilda ryggradsdjur försvunnit på mindre än 50 år. Korallreven är hem för vart fjärde havslevande djur, men i dagens takt finns inga kvar om 30 år. Trump håller liv i kolkraften, och Brasiliens nya president Bolsonaro vill hugga ner mer av Amazonas.

Det finns ett särskilt ansvar i att vara människa. Vad vi gör nu avgör våra egna förutsättningar. Våra barns. Deras barn.

Det finns ett särskilt ansvar i att vara människa. Vad vi gör nu avgör våra egna förutsättningar. Våra barns. Deras barn. FN:s klimatpanel ger oss tio år på att genomföra de nödvändiga förändringar som krävs för att hålla klimatförändringarna inom vad mänskligheten klarar.

ANNONS

Sverige ska ta ledarskap, visa att förändringen är möjlig. Det är Miljöpartiets uppgift, och mycket av det vi slagits för i det regeringsprogram som nu ska bli verklighet. En stor grön skatteväxling, snabba tåg, nattåg, utfasning av fossila bränslen, hus i trä, barnvänliga städer, 100 procent förnybar el.

Förändringen vi står inför är så genomgripande att den kräver ett radikalt politiskt program, och en insikt bland människor om vad som står på spel.

Det här är bara början. Förändringen vi står inför är så genomgripande att den kräver ett radikalt politiskt program, och en insikt bland människor om vad som står på spel och vad som behöver förändras.

Det ställer i sin tur nya krav. Ett samhälles kraft till förändring avgörs av människors vilja och beredskap att förändra. Sverige har klarat att göra stora omställningar förr, och då har en nyckel till det varit att hela samhället har varit med. Det funkar inte om bara de fattigaste ska betala. Människor har kunnat göra förändringen till sin, varit beredd att offra det som varit, när man sett att vi tillsammans kan göra något nytt och bättre.

Många beskyller nu överenskommelsen mellan MP, S, C och L för att vidga klyftorna. Det är en väl enkel analys.

Många beskyller nu överenskommelsen mellan MP, S, C och L för att vidga klyftorna. Det är en väl enkel analys. Januariavtalet innehåller flera delar som är viktiga för rättvisan. Både globalt, som rätt för människor på flykt att återförenas med sin familj och 1 procent i bistånd till världens fattigaste. Och här hemma, när vi lagar revorna i LSS, ger äldre som slitit ett helt yrkesliv en rimlig pension och agerar för frihet för unga som lever i hedersförtryck. Alternativet till överenskommelsen, en högerkonservativ regering som lutar sig mot SD, hade definitivt och på riktigt slitit sönder Sverige i misstänksamhet och klyftor.

ANNONS

Samtidigt innehåller överenskommelsen också skattesänkningar som inte varit en grön prioritet. Och det gör ansvaret stort för Miljöpartiet framåt att i varje förhandling, och varje budget, säkra politik både för miljön och rättvisan. Den skattereform som aviseras måste också ge till de som har de lägsta inkomsterna. Investeringarna i skolan och förskolan måste ge mest till de som behöver det mest. Skolan är den plats som mer än någon annan avgör om alla får chans att ta makten över sitt liv. Där cementeras ojämlikhet, eller byggs jämlikhet.

Vi är många som ser att det är samma ekonomiska feltänk som bränner ut planeten, som också bränner ut människor.

En särskilt viktig del kommer vara att följa de reformer för att ge människor mer makt över sin tid, med mer som tätar hålen i trygghetssystemen och bygger en arbetsmiljö som inte sliter ut. Den växande psykiska ohälsan bland både yngre och äldre skapar i dag nya klyftor. Här ryms också möjligheterna att formulera en vision om ett grönare samhälle att längta efter. Vi är många som ser att det är samma ekonomiska feltänk som bränner ut planeten, som också bränner ut människor. Och vi längtar inte efter att fylla på prylberg, utan efter mer tid för varandra. En modern välfärd som inte handlar om ökat konsumtionsutrymme för oss som redan har, utan tid att vara med våra nära och oss själva.

ANNONS

Sverige har klarat det vi klarat för att vi varit ett grundläggande rättvist land. Jag är grön inte bara för att jag ser miljöfrågans allvar, utan för att jag tror på solidaritet – hur omodernt det än låter. Ett orättvist samhälle kommer aldrig klara det som krävs. Men ett Sverige som hänger ihop kan klara mer än vad vi själva tror.

Gustav Fridolin (MP)

språkrör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS