Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att vi ska fortsätta vara en öppen och trygg stad för alla, måste diskriminering stoppas, skriver Emmyly Bönfors (C) och AnnaSara Perslow (C)

Det öppna samhället är alltid det bästa

I Uganda får du livstids fängelse och i Saudiarabien riskerar du dödstraff om den du älskar har samma kön som du. Rätten att välja tycks självklar för oss. Men inte ens i Göteborg kan det tas för givet. För att vi ska fortsätta vara en öppen och trygg stad för alla, måste diskriminering stoppas, skriver Emmyly Bönfors (C) och AnnaSara Perslow (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Sverige är diskriminering fortfarande vardag för HBTQ-personer. Centerpartiet vill se hårdare och tydligare diskrimineringslagar. Vi måste värna möjligheterna för människor med olika typer av sexuell läggning att bilda familj. Det är en självklarhet för oss.

Centerpartiet vill skapa hållbara och mänskliga förutsättningar för att öka fokus på HBTQ-personers rättigheter. Skolor ska ha tillgång till verktyg för att arbeta mot diskriminering och vi måste stötta föreningar som arbetar för likabehandling.

Aktivt jobba för öppenhet

Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller vem du älskar. Sverige måste aktivt jobba för att vara det land där du som kommit ut ur garderoben inte ska bli förvisad tillbaka in i mörkret.

Främlingsfientlighet och antidemokrati utmanar är grundläggande demokratiska värderingar. Det oroar oss. Sverige måste fortsätta vara en pådrivande kraft för de värden EU vilar på, vi måste stå stadigt. Gör vi det, visar vi världen den enda vägen.

EU ska vara en röst för valfrihet, för mänskliga rättigheter och för jämställdhet. Men det behövs bättre verktyg inom EU för att säkerställa att alla medlemsländer tar sitt fulla ansvar. Centerpartiet verkar för upprätthållandet av EU-medborgarnas rättigheter, det inkluderar rätten att inte bli diskriminerad. Det ska gälla i alla länder. Göteborg, Sverige och Europa ska fortsatt vara öppet. Genom att driva en konsekvent politik på alla nivåer ser vi till att frågorna om diskriminering inte glöms bort. Varken under West Pride eller resten av året.

Emmyly Bönfors (C)

ordförande Centerpartiet Göteborg

AnnaSara Perslow (C)

2 vice ordförande Centerpartiet i Göteborg